Heilbot beurre blanc

8 december 2023

Heilbot beurre blanc

HEILBOT BEURRE BLANC

Met een stukje kabeljauwfilet of scholfilet is natuurlijk niks mis, maar er zijn vissoorten die uitblinken en echt méga lekker zijn. Heilbot is daar één van.

Deze vis wordt naar mijn idee niet veel gegeten, maar des te leuker is het om dit met de feestdagen te serveren. Heilbot heeft eigenlijk niet eens iets nodig, maar deze beurre blanc saus maakt het gerecht naar mijn toch helemaal af.

Pluk wat bloemetjes uit je tuin (of koop deze) en je hebt een prachtig Kerstgerecht!

Deze saus is overigens ook heel makkelijk om te maken. Iets wat ik echt niet had verwacht, maar als ik dit toch eens eerder wist…

2 personen

Duur: 20 minuten

Heilbot beurre blanc

Ingrediënten

• 400 gr heilbotfilet (Guijt & Hansen online)

• Peper en zout

• 200 ml droge witte wijn

• 2 sjalotjes

• 100 ml kookroom

• 200 gr roomboter ongezouten

• 150 gr zeekraal

Bereiding

• Strooi peper en zout over de heilbotfilet en bak deze 4 om 4 minuten in een pan met wat olijfolie en boter.

• Snijd de sjalotjes fijn en laat deze met de wijn pruttelen in een pan. Laat pruttelen totdat de wijn voor 1/3 ingekookt is.

• Voeg dan de kookroom toe en laat opnieuw pruttelen, totdat een deel ingekookt is.

• Schenk de saus en sjalot door een vergiet, zodat alleen de saus overblijft.

• Snijd de boter in blokjes en voeg één voor een toe aan de pan met saus. Roer met een garde door de pan en voeg als laatste peper en zout toe.

• Kook ondertussen de zeekraal zo’n 4 minuten in een pan water, of bak in een pan met wat olijfolie.

• Schep de zeekraal op de borden en leg de heilbotfilet erop. Schenk de saus erover.

Bekijk ook deze recepten

Lemon meringue cheesecake
Watermeloen-aardbei salade met burrata
Pastasalade met rode pesto, kip, gefrituurde courgette en serranoham
Hamburger met piccalilly mayo
Cookies