In mijn hoofd hoor ik veel mensen nu denken “yes, eindelijk een tomatensoep” en dat snap ik.
Ik heb afgelopen tijd veel verschillende soorten soep gemaakt,die ik allemaal niet normaal zo lekker vond, maar de meest bekende en bij velen toch dé grote favoriet is en blijft de tomatensoep met ballen (laat de ballen er gerust uit, mocht je daar niet van houden).
Deze soep heb ik al 2 keer gemaakt, want bij de eerste keer vond ik de foto echt niet mooi, dus plaatste hem daarom niet.
In die tussentijd heb ik wel veel de vraag gehad wanneer dit recept nou eindelijk eens online kwam.
Nou bij deze dus!!
Een romige tomatensoep met verse tomaten, gehaktballetjes en knoflookcroutons.
Het is met zo’n bekende soep online zetten natuurlijk best spannend wat de reacties zullen zijn, want iedereen z’n recept is anders en op zijn eigen manier lekker. “Ja die van mijn oma is de állerlekkerste hoor, daar kan niemand tegenop”, of “Mijn moeder maakt als enige in de wereld lekkere tomatensoep”. Ik zou het mezelf zo horen zeggen. 🤪
Een pan soep als deze is ideaal om ‘s avonds alvast te maken voor bijvoorbeeld de dagen daarna. Een makkelijke en heerlijke maaltijd. What else do you want?
2-3 kommen soep
Ingrediënten
• 1 blokje groentebouillon
• 700 -800 ml water
• 6 grote trostomaten
• 8 roma tomaatjes
• 75 gr tomatenpuree Mutti
• 1 gele ui
• 1 teentje knoflook
• +- 9 blaadjes basilicum
• 400 gr tomatenblokjes
• Grote snuf paprikapoeder
• Grote snuf oregano
• 2 takjes tijm
• 1 laurierblad
• Peper en zout
• Knoflookcroutons
Voor de gehaktballetjes:
• 300 gr half om half gehakt
• Peper en zout
• 1 ei
• Paneermeel
• 1 eetlepel mosterd
• Grote druk ketchup
• Grote scheut ketjap manis
Bereiding
• Snijd de ui en knoflook fijn en de tomaten in partjes.
• Bak de knoflook en ui in een grote soeppan in een klont boter. Bak dit zo’n 3 minuten.
• Voeg nu de tomaten, alle kruiden, het laurierblad, de basilicumblaadjes en de tomatenblokjes en puree toe aan de pan. Strooi hier wat peper en zout over en bak alles samen zo’n 4 minuten. Blijf alles doorroeren.
• Schenk nu het water erbij en verkruimel het bouillon blokje over de pan. Laat alles zo’n 12 minuten koken en maak er met de staafmixer een romige soep van.
• Meng ondertussen het gehakt, het ei, de ketjap, ketchup, peper en zout, mosterd en paneermeel in een kom. Kijk of je er al balletjes van kunt rollen en voeg anders nog wat paneermeel toe.
• Maak dan kleine balletjes van het gehakt en bak deze om en om zo’n 5 om 5 minuten in een pan met olijfolie.
• Voeg de balletjes vervolgens toe aan de pan soep en laat alles nog even pruttelen, zodat de balletjes goed doorgaren in de soep.
• Schenk de soep in de kommen en garneer met wat knoflookcroutons.