Sinds ik pistache heb ontdekt, kies ik nooit meer iets anders op een menukaart als er ook iets met pistache op staat. Een broodje met de nootjes bijvoorbeeld, of een cinnamonroll met pistachecrème…
Deze slof maakte ik voor vriendinnen en die waren net zo enthousiast als ik, want de bodem was precies goed en de topping was overheerlijk. Ik mengde de pistachecrème nu met room, maar ik denk dat ik zo’n potje ook met een lepel leeg kan eten. Hmmm…
Duur: 6 uur
10-12 personen
Pistache slof
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gr bloem
- 5 eetlepels kristalsuiker
- 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- Sap van een halve citroensap
- Snuf zout
- 1 zakje bakpoeder
- 180 gr boter
Voor de spijsvulling:
- 200 gr amandelspijs
- 1 theelepel citroensap
- 1 ei
Voor de topping:
- 30 frambozen
- 4-5 grote eetlepels pistache crème
- 2 eetlepels pistache nootjes ongezouten
- 150 ml slagroom
- 250 gr mascarpone
- 5 eetlepels kristalsuiker
- 1 theelepel vanille aroma
- 1 zakje klopfix
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor het deeg en voeg als laatste de boter toe. Kneed totdat je een grote deegbal hebt en laat deze in wat huishoudfolie een uur rusten in de koelkast.
- Strooi wat bloem over het keukenblad en rol het deeg uit. Wees niet zuinig met bloem, want het deeg zit snel vast aan het keukenblad en dat is niet de bedoeling.
- Vouw het deeg over een quichevorm (of anders bakvorm) en druk de randen goed aan.
- Meng de ingrediënten voor de spijsvulling in een kom en smeer dit op de bodem van de taart.
- Zet de taart nu voor 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Als de taart uit de oven komt, haal je de hem gelijk uit de vorm. Let op: de bodem is nu nog zacht.
- Klop voor de topping de slagroom stijf met de klopfix. Voeg hier daarna de rest van de ingrediënten voor de topping aan toe (behalve de frambozen en pistache noten). Schep dit mengsel op de afgekoelde taartbodem.
- Garneer de taart met frambozen en fijngehakte pistache noten.