Italiaanse plaattaart

13 augustus 2025

Italiaanse plaattaart

Wil jij je gezin, jezelf of je visite iets leuks serveren? Maak dan deze Italiaanse plaattaart.

Dit is weer zo’n ongelooflijk makkelijk recept en mocht je even geen tijd hebben: deze staat binnen enkele minuten op tafel. Het enige waar tijd in gaat zitten, is de oventijd. 😉

Ik ben gek op Italiaanse recepten en deze combinatie van bladerdeeg, pesto, mozzarella en tomaatjes is super.

Zelf maakte ik een grote plaattaart, maar je kan er ook voor kiezen om het bladerdeeg vooraf al in kleine vierkantjes te snijden en dan pas te belegen. Dan maak je gewoon heel veel kleine hapjes.

1 plaattaart

Duur: 30 minuten

Italiaanse plaattaart

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 grote bol mozzarella (of twee kleine)
  • +- 15 gemengde tomaatjes (geel en rood)
  • 2 handjes rucola
  • 2 grote eetlepels groene pesto
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • Snuf paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Verse basilicum
  • Balsamico siroop
  • 1 ei

Bereiding

  • Snijd de tomaatjes en mozzarella in plakjes.
  • Rol het bladerdeeg uit en maak met je mes een soort rand in het deeg (vanaf 2 cm van de rand).
  • Smeer de binnenkant van het deeg in met de pesto en verdeel daarover de plakjes mozzarella en tomaatjes.
  • Strooi Italiaanse kruiden, paprikapoeder, peper en zout over het midden.
  • Kluts een ei en smeer de randen (zonder toppings dus) in met het geklutste ei.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de plaattaart zo’n 10-13 minuten, of totdat de randen bruin zijn, in de oven.
  • Verdeel vervolgens de rucola en wat takjes basilicum over de plaattaart.
  • Garneer alles met wat balsamico siroop.

Bekijk ook deze recepten

Volendamse recepten: rechtop in het pannetje (gestoofde paling)
Italiaanse plaattaart
Shrimp Saganaki
Brie en perzik bruschetta
Cookies