Zo’n twee weken terug vertelde ik jullie dat ik meer risotto ging maken dit jaar, want ik dacht dat ik er veel recepten mee had, maar da was nie!
Deze risotto is er een waar je echt even de tijd voor moet nemen, maar wanneer je begint met eten, weet je dat het de minuten daarna muisstil is. De mix van de normale risotto met de sticky saus en het vlees dat uit elkaar valt, is écht geweldig. Deze saus los is ook super, dus wanneer je mij 10 broodjes geeft, dip ik ze er ook in..
Ik at 2 jaar geleden een caccio e pepe in Sorrento maar niet zomaar een. Het was met geitenkaas gemaakt en eromheen lag ragu. Dit heeft niks met dit recept te maken, maar zo kwam ik er wel bijop om een normale pasta te maken met een aparte saus erbij.
Duur: 40 minuten bereiding + 4-5 uur in pan/slowcooker
3 personen
Ingrediënten
Voor de risotto:
- 1/2 pak risottorijst
- 1 teen knoflook
- 1 gele ui
- 800 ml water
- 1 runderbouillonblokje
- Grote scheut witte wijn (+-150 ml)
- Grote klont boter
- Geraspte kaas (3 eetlepels)
Voor het stoofvlees:
- 600 gr magere runderriblappen
- 1 teen knoflook
- 1 gele ui
- 2 cm gember
- 5 eetlepels ketjap manis
- 5 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels ketchup
- 1 blikje coca cola (330 ml)
- 1 grote eetlepel bruine suiker
- 1 grote mespunt sambal oelek
- 2 theelepels paprikapoeder
- Peper en zout
- Bloem of allesbinder
Bereiding
- Snijd de runderriblappen in blokjes van ongeveer 3-4 cm en bestrooi deze met peper en zout. Laat een grote klont boter smelten in de pan en bak de riblappen hier kort om en om in. Houd deze nu even apart.
- Snijd de knoflook, ui en gember fijn en bak dit in diezelfde pan. Voeg de ketjap, ketchup en sojasaus toe en roer goed door elkaar.
- Voeg nu de paprikapoeder, wat peper en zout, het bouillonblokje, de sambal en bruine suiker toe aan de pan. Schenk voorzichtig de cola beetje bij beetje bij de saus en blijf roeren.
- Maak je dit in de slowcooker? Schenk alles over in de slowcooker en voeg de runderriblappen toe. Zet de slowcooker voor zo’n 4-5 uur op high.
- Maak je dit in de pan? Voeg de runderriblappen dan toe aan de pan en zet het vuur voor zo’n 4 uur aan op laag/middelhoog vuur.
- Breng voor de risotto een pan met 800 ml water en het bouillonblokje aan de kook. Zet het vuur vervolgens weer lager.
- Snijd voor de risotto de knoflook en ui fijn en bak deze in een pan met gesmolten boter. Voeg na een paar minuten de risottorijst toe.
- Als de risottokorrels glazig worden, voeg je de wijn toe. Deze laat je in de korrel trekken, maar roer wel regelmatig door.
- Is de wijn opgenomen in de korrel? Voeg dan wat soeplepels bouillon toe en laat dit ook in de korrel trekken. Herhaal dit keer op keer en blijf af en toe roeren. Zet het vuur niet té hoog.
- Is de bouillon bijna op? Voeg dan wat peper en zout, een grote klont boter en de geraspte kaas toe. Roer goed door elkaar en proef of de korrel zacht genoeg is.
- Om de colasaus in de pan/slowcooker dikker te maken, voeg je flink wat bloem of allesbinder toe. Zo wordt de saus romig in plaats van waterig.
- Schep de risotto op je bord met het stoofvlees en de saus erbij. Garneer alles met wat geraspte kaas.