Hetgeen wat iedereen in het weekend bezig hield in de coronatijd was eten koken met en voor vrienden. Niet dat je überhaupt heel veel meer dan dat kon doen, maar oké, het viel wel op.
Zelf wilde ik ook het liefst ieder weekend gezellig voor m’n vriendinnen koken met veel wijn on the side. En dan het liefst een stuk of 6 gangen. Of gewoon super veel losse hapjes. Ik hou er gewoon zó van.
Ondanks dat we nu weer lekker de kroeg in mogen op zaterdag en de restaurants allemaal weer open zijn (gódzijdank), houden sommige dat eten met de vriendengroep zo nu en dan toch erin en dat snap ik.
Ik heb nu een hapje gemaakt dat perfect is als voorgerecht voor dat soort avonden. Ook zul je je familie tijdens je verjaardag erg verrassen en blij maken met deze luxe hap.
Coquilles + kruidenboter + brioche
Nu je die opsommig hebt gezien, ben je waarschijnlijk al om en ben je al op je fiets gesprongen naar de supermarkt.
Laat maar snel weten wat jullie ervan vinden.
4 schelpen
Ingrediënten
• 1 brioche brood
• 2 eetlepels kruidenboter
• 4 grote coquilles
• +- 70 gram (1 grote hand) zeekraal
• peper en zout
• Klont boter
• 2 plakken katenspek
• Peterselie ter garnering
• Handje geraspte jonge kaas
Bereiding
• Snijd 4 plakken van ongeveer 2 cm dik van het brioche brood en snijd hier met een mes 4 rondjes uit.
• Laat de kruidenboter in een klein kommetje even kort smelten in de magnetron en smeer de brioche rondjes hier mee in.
• Laat wat olijfolie warm worden in een pan en bak hier de broodjes om en om krokant in. Let op, dit gaat best snel en zet het vuur niet te hoog. Leg de broodjes apart.
• Breng een pan met water aan de kook en voeg hier de zeekraal aan toe. Kook dit zo’n 2 minuten en giet dan af.
• Laat wat boter bruin worden in een pan.
• Bestrooi de coquilles met peper en zout en bak deze zo’n 1,5 minuut om en om in de pan. Strooi de laatste minuut de geraspte kaas over de coquilles.
• Laat ondertussen een andere pan goed heet worden zonder olijfolie of boter. Leg de plakken spek verdeeld in de pan en bak ook deze krokant om en om. Snijd de plakken vervolgens in tweeën.
• Verdeel eerst de zeekraal over de schelpen (of kleine bordjes) en leg daar de krokante brioche rondjes op.
• Leg dan de plakken spek op één kant van de brioche en leg de coquilles met kaas hier weer op.
• Garneer alles met wat fijngesneden peterselie.