Indiase tomatencurry met kip

17 oktober 2025

Indiase tomatencurry met kip

Oh wat is deze curry lekker… ‘Precies zoals een curry moet zijn’, zei mijn vader nadat hij ‘m had geproefd.

Wat mijn vader echt al jaren at en ik pas sinds een paar jaar eet, is curry. Ik snapte nooit dat mensen dat lekker vonden, terwijl ik het zo graag wel wilde lusten.

Ik snap echt niet dat ik het destijds niet lekker vond, want nu zou ik het echt iedere dag lusten. Alle soorten en alle smaken…

Dit keer een Indiase tomatencurry met kip en die is niet alleen heel makkelijk te maken, maar ook onwijs smaakvol.

Waar die extra smaak ook vandaan komt, is de kruidenazijn uit het Zuurvaatje. Het is maar 1 eetlepel, maar geeft zoveel meer smaak aan een gerecht. Het haalt de smaken van de overige ingrediƫnten ook naar boven. Wat ikzelf prettig vind, is dat je dan minder zout nodig hebt in een gerecht.

Thuis eten wij inmiddels flink minder zout dan gemiddeld. Het was donderdag 17 oktober Zoutmaxdag en dat betekent dat mannen en vrouwen t’m 50 jaar hun maximale hoeveelheid zout voor het hele jaar al hadden bereikt. Ze eten gemiddeld 8 gram zout per dag, terwijl er maximaal 5 gram wordt geadviseerd. De Nierstichting wijst hier ook op. Tromp & Rueb azijnbrouwers introduceren het Zuurvaatje om dit onder de aandacht te brengen.

Zout is belangrijk voor je lichaam, maar te veel hiervan kan leiden tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, maagkanker, nierschade en botproblemen. Alles met mate dus!

2-3 personen

Duur: 45 minuten

Indiase tomatencurry met kip

Ingrediƫnten

  • Olijfolie om in te bakken
  • 350 gram kipfilet
  • 1 gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember (zonder schil)
  • 1 el garam masala kruiden Jonnie Boer
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl chilipoeder of chilivlokken (optioneel)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • Tromp & Rueb kruidenazijn (1 eetlepel)
  • 250 ml kokosmelk
  • Peper
  • 200 gram kikkererwten
  • 100 gram spinazie
  • Eventueel wat citroensap
  • Eventueel verse koriander voor erbij
  • Rijst of naan voor erbij

Bereiding

  • Snijd de ui, knoflook en gember (zonder schil) fijn en snijd de kip in stukjes.
  • Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de kip hier met peper kort in. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn, maar vooral even dichtgeschroeid. Haal de kip vervolgens uit de pan.
  • Bak nu de ui, knoflook en gember in diezelfde pan.
  • Voeg nu de garam masala kruiden, kurkuma, chilipoeder/vlokken en peper toe aan de pan.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat alles even kort pruttelen.
  • Voeg nu de kruidenazijn van Tromp en Rueb en kokosmelk toe. Roer door elkaar en voeg dan de kikkererwten en spinazie toe.
  • Schep de kip weer bij de pan en laat alles nog zo’n 25 minuten pruttelen. Voeg eventueel nog een scheut water toe.
  • Is de curry wat pittig? Voeg dan een scheutje citroensap toe (niet teveel).
  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en verwarm je naan.
  • Serveer de curry met rijst OF naan en garneer met wat koriander naar wens.

Link naar het zuurvaatje

Bekijk ook deze recepten

Broccolini side dish
Goulashsoep
Rode port risotto met biefstuk en burrata
Chinese tomatensoep
Cookies