Het is weer vrijdag en dat betekent bijna weekend en weekend betekent tijd voor hapjes.
Van dit hapje heb ik ooit al eens een foto gedeeld, maar ik denk niet dat veel mensen dat is opgevallen (de periode dat mijn foto’s nog niet echt mooi waren zegmaar).
Tijdens bijvoorbeeld verjaardagen of een andere gelegenheid met visite, maak ik meestal deze gehaktballetjes in romige ketjapsaus. Het zijn doodnormale gehaktballen, maar ik krijg altijd de reactie “zo érg lekker dit!!! Hoe krijg jij die balletjes nou zo lekker zacht en smeuïg?” Ik weet het ook niet. Ik doe ook maar wat.
Deze ketjapsaus maakt er natuurlijk één groot, spectaculair feest van, want ik denk dat als je een dode muis hier doorheen haalt, hij ook lekker smaakt.
Dit hapje is echt voor iedereen geschikt en eigenlijk perfect, want het is een normale gehaktbal (die je altijd op zo’n standaard verjaardag met ketchup en mayo krijgt weetjewel), maar dan met een extreem lekkere twist. En dat bosuitje en gebakken uitje zijn de finishing touch.
10 gehaktballetjes
Ingrediënten
• 300 gr half om half gehakt
• Paneermeel
• 1 ei
• Grote scheut ketjap manis
• 1 grote eetlepel Franse mosterd
• 1 grote eetlepel grove mosterd
• Grote druk ketchup
• Peper en zout
• 1 bosui
• Gebakken uitjes
• Sesamzaadjes
Romige ketjapsaus:
• 6 eetlepels ketjap manis
• 4 eetlepels ketchup
• 200 ml water
• Half runderbouillon blokje
• 1 eetlepel bruine suiker
• 1 sjalot
• Klein snufje knoflookpoeder
Bereiding
• Meng het gehakt, de ketjap, ketchup, 2 soorten mosterd, peper en zout en het ei samen in een kom en kneed goed door elkaar.
• Voeg het paneermeel toe (je moet zelf aanvoelen hoeveel ongeveer). Wanneer je ronde balletjes van het gehakt kunt draaien, zit er genoeg paneermeel in.
• Bak de gehaktballetjes om en om in een grote pan met boter en laat vervolgens ongeveer een half uurtje pruttelen met een scheut water erbij en de deksel op de pan.
• Snijd de sjalot en bak deze in een pan mer olijfolie.
• Blus dit af met de ketjap en ketchup en laat even kort pruttelen.
• Voeg vervolgens het water, het halve bouillonblokje, de knoflookpoeder en de bruine suiker toe en roer alles goed door elkaar.
• Zet het vuur wat hoger en laat de saus zo’n 5 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
• Om de saus te binden voeg je wat allesbinder toe.
• Wanneer de gehaktballetjes klaar zijn en de saus wat dikker is geworden, verdeel je ze over een bord of schaal en schep je de saus rijkelijk over de balletjes.
• Garneer ze met sesamzaadjes, gebakken uitjes en fijngesneden bosui.