Gamba loempia’s

9 mei 2023

Gamba loempia’s

Wanneer vriendinnen bij mij langskomen, of wanneer wij samen iets leuks gaan doen, vind ik het leuk om hapjes te maken en mee te nemen. Het leuke hier aan is, dat wij nooit dezelfde hapjes hebben (behalve een kaasplank).

Een loempia is een hapje dat echt iedereen lust en dit kun je bijna niet verpesten. Het gefrituurde filodeeg is los namelijk ook al een feestje in je mond.

Deze loempia’s, gevuld met gamba, hebben mijn vriendinnen overigens niet geproefd, want wij hadden bij iemand thuis een feestje en toen werd mij verteld dat er al 4 happen waren. Zonde als ik dan ook nog mijn loempia’s mee ga nemen.

Je kunt deze trouwens, nadat je ze gemaakt hebt, frituren óf in de oven bereiden. Net wat je zelf wil!

7 personen

Duur: 45 minuten

7 gamba loempia’s

Ingrediënten

• 7 vellen filodeeg

• 1 rode paprika

• 1 teen knoflook

• 1 gele ui

• 100 gr worteljulienne

• 100 gr taugé

• 10 gamba’s

• 1 blokje visbouillon

• 2 takjes tijm

• 2 takjes rozemarijn

• 2 theelepels paprikapoeder

• Peper en zout

• Scheut ketjap manis

• 4 eetlepels oyster garlic saus

• 1 bosui

• 2 eieren

• Flink wat olijfolie

Ik serveerde de loempia’s ook met oyster garlic saus, maar dit kan natuurlijk met iedere andere saus. Chili bijvoorbeeld.

Bereiding

• Snijd de gamba’s en paprika stukjes en de ui en knoflook fijn. Bak deze samen in een pan met wat olijfolie en strooi er wat peper en zout over.

• Voeg vervolgens een scheut ketjap manis, wat paprikapoeder, het blokje visbouillon, de taugé en worteljulienne toe aan de pan. Haal de blaadjes van de tijm en rozemarijn af en voeg deze ook toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar en bak lekker mee.

• Schenk de oyser garlic saus bij de pan en meng alles door elkaar. Laat alles een beetje afkoelen.

• Snijd de bosui fijn.

• Ontdooi de vellen filodeeg en schep met een lepel een deel van het mengsel rechtsonder bij één punt. Voeg een klein beetje bosui toe.

• Kluts een ei en smeer alle randen van het filodeeg hier mee in.

• Vouw het puntje rechtsonder over het mengsel, vouw vervolgens de punt rechtsboven en linksonder ook dicht over het mengsel en rol alles vervolgens op. Herhaal dit.

• Smeer de loempia’s allemaal nog in met een beetje ei.

• Laat een pan met flink wat olie goed warm worden en frituur de loempia’s hier om en om in, totdat ze bruin en krokant worden.

• Maak je ze in de oven? Verwarm de oven op 180 graden, smeer de loempia’s in met ei en zet ze in de oven, totdat ze bruin en krokant zijn. Blijf bij de oven staan, want dit kan opeens heel hard gaan.

Bekijk ook deze recepten

Warme geitenkaas pastasalade met zoete aardappel
Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Granada
Cookies