Aspergesoep

17 maart 2023

Aspergesoep

Ze zijn er eindelijk weer: witte asperges!!!

Je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk.

Ik ben echt zo’n persoon die gék is op asperges en ik eet ze daarom zo vaak mogelijk in de tijd dat het mogelijk is. Jaren geleden at ik ze alleen met zalm/ham/ei/Hollandse garnalen, maar nu bedenk ik er de gekste dingen mee en het is allemaal zo lekker..

In de winter heb ik een goede vervanger gevonden, want groene asperges zijn ook hartstikke lekker, maar er gaat niets boven “het witte goud”.

Wat ik vorig jaar niet heb gemaakt, is een aspergesoep. Daar moest snel verandering in komen en daarom heb ik nu een aspergesoep recept. Deze is zo smaakvol en zó makkelijk te maken.

Duur: 40 minuten

3-4 kommen soep

Ingrediënten

• 6 witte asperges

• 800 ml tot 1 liter kookvocht van de asperges

• 150 ml kookroom

• 2 klontjes boter

• 1 eetlepel suiker

• 2 kippenbouillonblokjes

• 2 gele uien

• Snuf knoflookpoeder

• 2 eetlepels bloem

• Peper en zout

• 1 ei

• 150 gr beenham reepjes

Je kunt de kookroom vervangen voor kookzuivel of slagroom.

Je kunt de beenham eventueel vervangen voor gerookte zalm.

Bereiding

• Snijd 2 cm van de achterkant van alle asperges af en schil ze.

• Breng een grote pan met water, een klont boter en een eetlepel suiker aan de kook en kook de asperges hier zo’n 12 minuten in. Laat de asperges nog even wellen in het water.

• Haal de asperges uit de pan en bewaar 1 liter kookvocht in een maatbeker. Verkruimel de bouillonblokjes erover en roer goed door.

• Snijd de uien fijn en bak deze in een grote pan met boter.

• Voeg de bloem toe, blijf goed roeren. Doe dit voor een paar minuten en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Strooi er lekker wat peper, zout en een beetje knoflookpoeder over.

• Snijd 4 asperges in stukjes en voeg deze toe aan de pan. Laat alles even pruttelen. Haal de mixer vervolgens door de soep. Dit duurt wel even. Zorg ervoor dat de draadjes van asperges er niet meer inzitten.

• Snijd de overige asperges in kleine stukjes. Voeg deze, samen met de kookroom toe aan de pan en roer goed door.

• Breng een steelpannetje met water aan de kook en kook je ei zo’n 8 minuten. Spoel koud af en snijd deze in kleine stukjes.

• Verwarm wat olie in een pan en bak hier de stukjes beenham krokant in.

• Schenk de soep in de kommen en garneer dit met stukjes ei en beenham.

Bekijk ook deze recepten

Naan met gamba’s in pittige tomatensaus en burrata
Avocadotoast met ei en sriracha (mayonaise)
Thai beef salade
Lemon meringue cheesecake
Cookies