Iets wat ik sinds een jaar ben gaan waarderen en echt lekker gaan vinden, is aubergine. Als je me vroeger had gevraagd wat voor gerecht ik met aubergine zou maken en hoe ik het moest bereiden, zou ik hard gaan lachen en weglopen, maar nu gebruik ik hem graag in mijn gerechten.
In Sevilla at ik een auberginesalade en die was zó enorm lekker. Een salade als die zou ik iedere week lusten..
Ik heb van Go-Tan wat dressings gekregen om te testen en het waren mijn favo dressings. Één daarvan was teriyaki sesam. De saus die ergens bovenaan in het lijstje “favo dressings” staat. Ik kon er gelijk 10 recepten mee bedenken, maar vond dit een echte knaller. Ik wilde al heel lang miso aubergine maken, maar het is nu teriyaki aubergine geworden.
Het maken van dit gerecht duurt heel kort, maar het opeten ervan gaat nóg sneller. Het was jammer dat mijn bord zo snel op was, maarja, toen had ik al 2 aubergines in m’n buik en toen had ik m’n portie aubergine wel weer even gehad voor die dag.
Duur: 20 minuten
4 halve aubergines
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 4 eetlepels Teriyaki Sesam dressing Go-Tan
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- Peper en zout
- 3 takjes tijm
- 1 bosui
- Sesamzaadjes
- Koriander *
Dit kun je eten met een salade, maar je kunt er ook rijst, noedels of aardappeltjes bij eten.
Bereiding
- Snijd de aubergines in de lengte door de helft. Snijd van alle achterkanten een stukje af, zodat de aubergines recht op hun rug kunnen blijven staan.
- Snijd de gehalveerde aubergines diagonaal in, zodat er een ruitjesvorm ontstaat. Snijd niet té diep. Bestrooi deze met peper, zout en paprikapoeder. Verwarm wat olie in een grote pan en bak de aubergines hier om en om zo’n 2 om 2 minuten in.
- Pers het teentje knoflook uit in een kommetje en schenk de Go-Tan teriyaki sesam dressing erbij. Meng dit goed.
- Verwarm de oven op 180 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Smeer het bakpapier lichtelijk in met wat teriyaki en smeer de aubergines in met de dressing. Strooi de blaadjes tijm erover.
- Leg de aubergines allemaal op de bakplaat met de bolle kant naar boven (dus ingesneden ruitjesvorm naar beneden). Zet de aubergines voor zo’n 15-16 minuten in de oven op 180 graden.
- Haal de aubergines even kort uit de oven, draai ze allemaal om (met gesneden kant naar boven) en smeer ze rijkelijk in met het teriyaki-knoflook mengsel. Zet de aubergines nog zo’n 5 minuten in de oven op grillstand.
- Garneer de aubergines met wat sesamzaadjes, fijngesneden bosui en eventueel wat koriander.