Hierbij één van mijn favoriete gerechten: zarzuela!!
Als ik aan dit gerecht denk, denk ik aan de beginperiode van mijn blog en daarbij gelijk aan de cor*naperiode. Ik maakte nog niet iedere zaterdag mijn eigen recepten en dit hebben wij in die tijd een paar keer gegeten.
Zo’n breekbrood stond iedere zaterdag bij ons op tafel en het beleg verschilde altijd, maar ik kan niet stoppen met eten als dat voor mij staat…
Zarzuela is een gerecht van vis in tomatensaus. Let wel op: stevige vis, want je wil niet dat het uit elkaar valt.
Het is een luxe gerecht, dat moet ik toegeven, maar laat het dan alvast een voorproefje voor de kerstdagen zijn. 😉
Eigenlijk is het hartstikke makkelijk om te maken, want je maakt de saus in één pan, de vis bak je in een andere pan en je voegt het vervolgens samen.
4 personen
Duur: 40 minuten
Zarzuela
Ingrediënten
• 3 teentjes knoflook
• 1 gele ui
• 2 blikken gepelde tomaten (400 gr p.s.)
• 10-15 gamba’s
• 700 gr zeeduivel
• 2 zeebaarsfilets
• 200 gr inktvisringen
• 200 gr gekookte mosselen
• 1 theelepel cayennepeper
• 1 theelepel paprikapoeder
• +- 7 saffraandraadjes
• 150 ml droge witte wijn
• Peper en zout
• 2 laurierbladen
• Blokje groentebouillon
• 3 takjes tijm
Bereiding
• Snijd de knoflook en ui fijn. Bak deze in een grote pan met wat olijfolie.
• Voeg na een paar minuten de blikken gepelde tomaten toe en maak deze stuk met je spatel.
• Voeg nu de cayennepeper, paprikapoeder, het laurierblad, de saffraan en de wijn toe aan de pan. Roer goed door elkaar. Verkruimel het bouillonblokje over de pan en voeg de tijm (blaadjes ervan) toe.
• Snijd de zeeduivel en zeebaars in mooie stukken. Niet te groot, maar ook niet te klein. Bestrooi deze met peper en zout en bak in een aparte pan met wat olijfolie. Ik bakte eerst de zeeduivel, voegde deze toe aan de pan tomatensaus en toen de zeebaars.
• Als die allebei in de tomatensaus liggen (vuur middelhoog houden), bak je de gamba’s met peper en zout in die pan. Voeg deze ook toe.
• Als je gekookte mosselen hebt gekocht, kun je deze gelijk toevoegen aan de pan. Bak in die pan van de gamba’s nu de inktvisringen met peper en zout. Voeg die ook toe aan de pan met tomatensaus en laat alles nog even pruttelen.
• Wij aten dit met breekbroden en rijst, maar je kunt ook wat gebakken aardappeltjes bakken.