Tulband met chocolade

20 december 2022

Tulband met chocolade

Hierbij nog een kerstrecept/dessert. Ik snap dat je misschien al weet wat er allemaal op tafel komt tijdens het kerstdiner, maar toch hoop ik je deze dagen nog over te halen om iets te maken wat ik nog ga delen. Deze tulband met chocolade bijvoorbeeld.

Al is het alleen om de looks van deze cake.

Tijdens het kerstdiner eet ik altijd ongelooflijk veel, maar de tulband laat ik altijd staan. Ik eet liever 8 broodjes ipv een plakje tulband. Ik heb er gewoon niets mee. De enige keren dat ik het lekker vond, was als ik in de viswinkel werkte rond deze tijd van het jaar, wij om 05:00 in de winkel waren en dan om 07:00 een plakje tulband kregen. Dat was altijd een groot geluksmoment.

1 tulband

Ingrediënten

  • 4 eieren xl
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 220 gr boter (kamertemperatuur)
  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 1 pure chocolade reep
  • 1 witte chocolade reep
  • Sap van 1/2 citroen
  • 120 ml melk
  • Snufje zout
  • Versiering AH
  • Poedersuiker

Bereiding

  • Meng het bakmeel met de kristalsuiker, het snufje zout en de vanille aroma in een grote kom. Voeg hier de boter aan toe en meng alles kort met je handen.
  • Voeg één voor één de eieren en de melk toe en mix alles met een mixer. Snijd de citroen door de helft en knijp één helft uit in de kom. Mix weer even kort.
  • Haal de helft van het beslag uit de kom en bewaar deze even kort in een andere kom.
  • Vul een steelpan met wat water en breng dit aan de kook. Zet een diep bord op de pan, zet het vuur iets zachter en laat de chocola smelten in het bord. Schenk vervolgens de gesmolten chocola toe aan 1 kom en roer alles goed door elkaar.
  • Smeer de tulbandvorm in met boter, spuit er eventueel wat bakspray in en voeg aan alle kanten wat bakmeel toe, zodat je de tulband er straks snel uit kan halen.
  • Vul de vorm nu met het beslag zonder chocola. Vul hem vervolgens met het deel mét chocola en haal alles met een mes door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet de tulband voor zo’n 60 tot 65 minuten in de oven en zet er een ovenschaaltje met koud water ernaast. Check of de tulband gaar is, door er een cocktailprikker in te steken. Komt deze er droog uit? Dan is hij goed. Laat hem afkoelen in de vorm.
  • Haal de tulband eruit en smelt de reep witte chocolade hetzelfde als de pure. Met een steelpannetje met kokend water en een bord erop. Schenk de witte chocola vervolgens over de tulband en garneer dit met kerst versiering van AH.

Bekijk ook deze recepten

Rösti met eiersalade en Hollandse garnalen
Zalmtartaar op krokant brioche
Pistache pesto panlasagne
Zeebaars beurre blanc
Cookies