Toscaanse gehaktballetjes

4 september 2023

Toscaanse gehaktballetjes

Een hapje die bij heel veel verjaardagen langskomt, is de gehaktbal. Meest een standaard bal met ketchup, mayonaise, mosterd of curry. Super lekker natuurlijk, maar na 200 keer ben je wel weer eens toe aan iets nieuws.

Met deze Toscaanse gehaktballetjes heb je weer eens heel iets anders en ze zijn makkelijk te maken. Het is de Toscaanse saus die ik ook eens voor mijn pasta heb gebruikt. Lekker romig met tomaatjes en kruiden…

Serveer de gehaktballetjes op een bord of schaal en denk de saus daarover. Een standaard hapje in een nieuw jasje!!

+- 10 gehaktballetjes

Duur: 45 minuten

Toscaanse gehaktballetjes

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 300 gr half om half gehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 theelepels Franse mosterd
  • Peper en zout
  • Paneermeel

Voor de saus:

  • 1/2 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 150 gr zongedroogde tomaren + 4 eetlepels olie daarvan
  • 6 cherrytomaatjes
  • Scheut witte wijn
  • Peper en zout
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 250 ml kookroom
  • 1 eetlepel geraspte kaaspoeder

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten voor het gehakt (behalve het paneermeel) in een grote kom met de hand. Voeg vervolgens flink wat paneermeel toe, totdat je er balletjes van kunt draaien.
  • Laat een hele grote klont boter smelten in een pan en bak de gehaktballetjes hier om en om in. Als de balletjes aan alle kanten een beetje bruin zijn, schenk je wat water (200 ml ongeveer) bij de pan, zet je de deksel erop en laat je alles zo’n 30 minuten pruttelen.
  • Snijd voor de saus de knoflook, sjalot, zongedroogde tomaatjes en cherrytomaatjes heel fijn. Bak deze samen in een pan met olijfolie.
  • Schenk de wijn erbij en laat dit even pruttelen. Schenk dan de olie van zongedroogde tomaten toe aan de pan en voeg dan de kookroom toe.
  • Voeg de peper, zout, paprikapoeder, Italiaanse kruiden en geraspte kaaspoeder toe aan de pan. Schenk een klein beetje water bij de pan en roer alles goed door elkaar. Laat even kort pruttelen.
  • Serveer de gehaktballetjes met de Toscaanse saus eroverheen.

Bekijk ook deze recepten

Rösti met eiersalade en Hollandse garnalen
Zalmtartaar op krokant brioche
Pistache pesto panlasagne
Zeebaars beurre blanc
Cookies