Stroganoff gehaktballetjes

26 april 2023

Stroganoff gehaktballetjes

Speciaal voor koningsdag nog een oranje recept. Als je deze serveert voor jouw visite, gaan zij allemaal uit hun dak, geloof mij maar.

Zelf ben ik gek op stroganoff en ik denk ook echt dat het met álles lekker is. Vandaar het idee om gehaktballetjes in stroganoffsaus te maken.

Ik maakte ze voor mijn vriendinnen en ik serveerde er krokant briochebrood uit de oven bij. Wij leken een paar hongerige kuddedieren die al maanden geen eten hadden gehad. De gehaktballetjes door de saus halen en vervolgens met het brood door de saus gaan. Je snapt wel dat dit een feestje in je mond is en dat je echt niet kunt stoppen met eten…

9 personen

Duur: 1 uur

9 stroganoff gehaktballetjes

Ingrediënten

• 2 teentjes knoflook

• 1 gele ui

• 70 gr tomatenpuree

• 2 theelepels paprikapoeder

• 3 takjes tijm

• 200 gr creme fraiche

• 1 blokje Kippenbouillon

• 300 ml water

• 3 theelepels worchestershire

• 1 theelepel mosterd

• 1 eetlepel sojasaus

• Zout en peper

• Grote klont boter

• Scheut water

Voor de gehaktballetjes:

• 300 gr half om half gehakt

• 3 eetlepels ketchup

• 4 eetlepels ketjap manis

• 1 eetlepel Franse mosterd

• Peper en zout

• 1 ei

• Paneermeel

Serveer deze met wat brood. Ik bakte wat briochebrood in de oven.

Bereiding

• Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom. Kneed goeg door. Voeg op gevoel wat paneermeel toe. Wanneer je balletjes kunt kneden van het mengsel, zit er genoeg paneermeel in.

• Verwarm flink wat boter in een grote pan en bak de balletjes hier eerst kort om en om in. Voeg vervolgens een scheut water toe aan de pan, zet de deksel erop en laat de balletjes zo’n 30 minuten pruttelen.

• Breng een pan met 300 ml water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje erover. Zet het vuur gelijk laag.

• Snijd de knoflook en ui fijn. Bak deze in een aparte pan met wat olie.

• Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en roer goed door. Schenk de bouillon erbij en voeg de creme fraiche toe en blijf roeren.

• Voeg de tijm, paprikapoeder, mosterd, worchestershire, sojasaus, peper en zout toe aan de pan.

• Schep de gehaktballetjes vervolgens in de pan met saus.

Bekijk ook deze recepten

Naan met gamba’s in pittige tomatensaus en burrata
Avocadotoast met ei en sriracha (mayonaise)
Thai beef salade
Lemon meringue cheesecake
Cookies