Smores brownie

21 november 2025

Smores brownie

Oké, dit is misschien wel het lekkerste dessert dat ik ooit heb gemaakt…

Eigenlijk maak ik nooit brownies, maar na het maken van deze wil ik nooit meer anders. 

Brownies zijn vaak te droog, of soms juist te zacht. Deze is gewoon perféct. Tenminste: dat is wat ik van iedereen heb gehoord. Het testpanel bestond uit mezelf, familie, buren én collega’s. Zij gaven deze smores brownie een 12!

Deze topping is al jaren een favoriet. Een vriendin van mij maakt soms een smores cheesecake en daar raak ik nooit over uitgepraat. Nu ik weet hoe ik die topping maak, ga ik zo’n cheesecake ook maar eens proberen te maken… 

Als je deze brownie maakt voor de feestdagen (en serveert met een bolletje ijs), heb je gegarandeerd het lekkerste dessert ever gemaakt!!!!! 

9 (grote) of 12 (kleinere) brownies

Duur: 5 uur

Smores brownie

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocolade (min. 70% cacao)
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eieren 
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder 
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl grof zeezout + extra om over te strooien
  • 1/3 pure chocoladereep om in stukjes te snijden (voor in de brownie)

Topping:

  • 2 eiwitten
  • Snuf zout
  • 100 gram kristalsuiker

Extra nodig: brander 

Bereiding


  • Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie. Roer tot een glad mengsel en laat ongeveer 20 minuten afkoelen.

  • Klop in een andere kom de kristalsuiker, basterdsuiker en eieren luchtig (ongeveer 2-3 minuten). Voeg daarna het vanille-extract toe.
  • Giet het afgekoelde chocolademengsel bij de eimix en roer goed door.

  • Zeef de bloem, cacao en het zeezout boven het beslag. Spatel voorzichtig door tot net gemengd (niet te veel roeren!).
  • Snijd de 1/3 chocoladereep in stukjes en voeg toe aan het beslag.

  • Giet het beslag in de vorm en strijk glad. Strooi er een snuf grof zeezout overheen.
    Bak ongeveer 25-27 minuten. De binnenkant mag nog een beetje zacht zijn — dat zorgt voor de lekkere textuur.

  • Laat volledig afkoelen in de vorm voordat je ze aansnijdt (het liefst een paar uur). Als je dit niet doet, is de brownie waarschijnlijk te zacht vanbinnen.
  • Doe voor de topping de suiker, zout en eiwitten in een hittebestendige kom. 
  • Zet de kom of een diep bord op een pan met zachtkokend water (au ben-marie).
  • Klop met een garde totdat het mengsel warm wordt en de suiker volledig is opgelost. Dit duurt een paar minuten.
  • Haal de kom of het bord van de pan en mix met een handmixer totdat je een stevige, glanzende meringue krijgt. Let op: dit kan wel even duren. Mix totdat je de kom andersom kan houden en er niets uit de kom valt.
  • Verdeel het mengsel over de afgekoelde brownie en ga er met de brander voorzichtig en rustig overheen. Zorg ervoor dat de meringue niet verbrandt, maar een beetje lichtbruin wordt.
  • Snijd de browinie in 9 of 12 stukjes. Hij kan nu nog wat zacht zijn vanbinnen, maar hij wordt nu nog iets harder en lekkerder. 

Bekijk ook deze recepten

Smores brownie
Foodtour Amsterdam
Truffelpasta met ossenhaas
Broccolini side dish
Cookies