Rijst met romige champignonsaus en biefstuk

18 oktober 2022

Rijst met romige champignonsaus en biefstuk

Dit recept hoort denk ik bij één van de simpelste, maar ook één van de lekkerste gerechten op mijn tijdlijn.

Veel mensen weten het al wel van mij en als je al mijn recepten bekijkt, zul je het ook al wel door hebben gehad; ik hou zóveel van champignons!

Mij mag je later echt begraven in een kist van kastanje champignons, een kussentje van portobello’s en een dekentje van gemixte paddenstoelen. Love it!!!

Er zijn natuurlijk ook mensen die er van walgen en alle recepten met champignons niet maken. Nou hoeft dat natuurlijk niet, want je kunt ze er ook gewoon uitlaten.

Bij dit recept kan dat gelukkig niet, want dit is een romige champignonsaus en het kwijl loopt nu weer rustig langs mijn mond.

Een tijd geleden maakte ik al de tomatensaus met rijst en zeebaars en dat vond ik er zo leuk uitzien (en dat maakte zóveel mensen), dus ik wilde iets nieuws bedenken. Daar kwam dit uit!

Het is eigenlijk een super makkelijk gerecht, maar omdat gemak de mens dient, is het een toppertje en een blijvertje.. deze saus is het beste, wanneer je hem lekker van je bord likt..

2 personen

Ingrediënten

• Rijst (hoeveel je zelf op lust)

• 2 biefstukjes

• 3 takjes tijm

• 250 gr kastanje champignons

• Scheut kookroom (150 ml)

• 1 blokje runderbouillon

• 1 teen knoflook

• 1 gele ui

• 1 eetlepel bloem

• +- 300 ml bospaddenstoelenfond

• Peterselie

• 1 bosui

• 2 eetlepels gebakken uitjes

• Grote klont boter

• Eventueel maizena/allesbinder/bloem

Bereiding

• Snijd de knoflook en ui fijn en de champignons in plakjes. Bak deze in een grote pan met olijfolie.

• Schep de bloem bij de pan en roer met een spatel alles goed door elkaar. Doe dit zo’n 2 minuten.

• Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

• Bestrooi het biefstukje met peper en zout en bak deze in een aparte pan met grote klont boter zo’n 2,5 om 2,5 minuut. Pak deze vervolgens nog zo’n 5 minuten in wat aluminiumfolie. Snijd de biefstuk dan in dunne plakjes.

• Voeg de paddenstoelenfond en kookroom toe en verkruimel het bouillonblokje erover. Roer weer goed door en laat het even lekker pruttelen.

• Haal de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze samen met wat peper en zout en fijngehakte peterselie toe aan de pan. Is de saus te zacht? Voeg wat allesbinder of bloem toe en roer goed door. Zet het vuur middelhoog.

• Schep de romige saus aan de zijkanten van je bord en schep de rijst in het midden. Leg de plakjes biefstuk op de rijst en garneer alles met wat fijngehakte peterselie, bosui en gebakken ui.

Bekijk ook deze recepten

Avocado toast met opgeklopte geitenkaas en bacon
Truffel orzo met carpaccio
Marbella (2)
Mexicaanse taco’s
Cookies