Paella

14 maart 2024

Paella

Het mag in Nederland dan wel super vaak regenen, maar dan halen we de zon toch gewoon in huis? Met deze paella heb je echt even het idee dat je op een zonnig terras in Spanje zit. Zonnebril op, een glas sangria erbij en een strand vol palmbomen voor je…

Van kleins af aan lust ik al paella. Toen ik nog heel jong was at ik dit al op vakantie. Dit bestelde ik dan samen met mijn vader. Oh wat vond ik dat lekker zeg.

Toen ik op solotrip in Malaga was, wilde ik zó graag paella bestellen, maar het is (bijna) altijd vanaf 2 personen te bestellen. Ik gaf daar niets om en koos de grote pan paella voor 2 personen. Ik zat aan het strand mét sangria erbij en daar ging ik…

Ik ging maar door en die pan ging bijna op, maar toen kreeg ik toch buikpijn. De ober kwam steeds een praatje maken en gaf mij nog een glas cava van het huis, maar ik kon niet eens meer recht uit m’n ogen kijken van de buikpijn. 🤣

4-5 personen

Duur: 1 uur

Paella

Ingrediënten

• 2 grote teentjes knoflook

• 2 sjalotjes

• 1 rode paprika

• 1 groene paprika

• 400 gr kipfilet

• Peper en zout

• 1,5 theelepel paprikapoeder

• 2 blokjes kipbouillon

• 100 gr verse chorizo

• 400 gr paellarijst (anders risottorijst)

• 150 ml droge witte wijn

• 3 vleestomaten

• 150 gr doperwten

• 1 buisje saffraan (0,05 gr)

• 1 kilo mosselen

• 8 grote gamba’s in schil (Guijt & Hansen online)

• 20 Argentijnse gamba’s (Guijt & Hansen online)

• 2 citroenen

• Klein snufje kerriepoeder

• Peterselie voor de garnering

Nodig: het liefst een grote paellapan. Anders gewoon een grote pan waar een deksel op kan.

Bereiding

• Breng een liter water met 2 blokjes kipbouilon aan de kook. Zet het vuur daarna gelijk laag.

• Snijd de knoflook, sjalotjes, chorizo en 2 soorten paprika’s heel fijn. Snijd de kip in stukjes.

• Bak de knoflook, sjalot en chorizo in een pan met wat olijfolie. Voeg hier na 3 minuten de kipfilet met peper en zout aan toe. Bak even een paar minuten mee en voeg dan de paprika’s toe.

• Voeg de paellarijst toe aan de pan en roer even door. Laat de korrel glazig worden (duurt zo’n 2-3 min) en schenk dan de wijn erbij.

• Ontvel de tomaten en snijd het vlees helemaal fijn. Voeg toe aan de pan.

• Is de wijn opgenomen in de korrel? Voeg dan wat bouillon toe, maar nog niet alles.

• Maak een klein bakje met een heel klein laagje water en leg daar de saffraandraadjes in. Het water wordt waarschijnlijk al een beetje geel. Voeg dit nu toe aan de grote pan.

• Voeg ondertussen nog wat bouillon toe, als de rest al in de korrel is opgenomen.

• Strooi peper, zout en paprikapoeder over de pan en voeg de doperwten toe. Het is belangrijk dat je nu niet blijft roeren in de pan, want bij een lekkere paella hoort een korstje aan de zij- en onderkant.

• Kook de mosselen in een aparte pan (of koop gekookte mosselen. Dan hoeft dat niet). Haal er een paar uit en voeg deze samen met de omgebakken gamba’s toe aan de pan. Zet de deksel op de pan of dek de pan af met wat folie.

• Bak in een aparte pan met olijfolie de gamba’s in schil met wat peper en zout. Deze zijn klaar als ze aan beide kanten felrood zijn.

• Is de bouillon bijna op (hoeft niet helemaal op)? Dan garneer je de paella met de gamba’s in schil en wat extra mosselen. Snijd wat citroenen in partjes en leg deze er ook tussen. Garneer alles met flink wat peterselie en een kleín snufje kerriepoeder.

Bekijk ook deze recepten

Naan met gamba’s in pittige tomatensaus en burrata
Avocadotoast met ei en sriracha (mayonaise)
Thai beef salade
Lemon meringue cheesecake
Cookies