Waar ik aan denk als ik het woord ‘herfst’ hoor? Ovenschotels !!
Ik maakte er al een paar met pasta, maar dit keer eentje met aardappelpuree en dat was lekker. Recepten als deze zou ik wekelijks willen en kunnen eten. Hetgeen wat ook zo prettig is met dit soort ovenschotels, is dat het heel erg vult. + dat je er veel groenten in kan verwerken.
Ik liet meerdere mensen de ovenschotel proeven en de reacties waren nog beter dan verwacht. Iedereen was héél enthousiast en vond het echt onwijs lekker.
4 personen
Duur: +- 1:20 uur
Ovenschotel met aardappelpuree en zoet gehakt
Ingrediënten
Voor de aardappelpuree:
- 600 gram stamppot aardappelen
- 120 ml melk
- Peper en zout
- Klont boter (ongeveer 75gr)
- Snuf nootmuskaat
- Voor het gehakt:
- 500-600 gram half om half gehakt
- 1 teen knoflook
- 1 gele ui
- 3 eetlepels ketchup
- 6 eetlepels ketjap manis
- 1 blokje runderbouillon
- Peper en zout
- 1,5 eetlepel bruine suiker
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 50 gram spinazie
- 150 gram AH ovengratin geraspte kaas
Bereiding
- Kook de aardappelen zolang als aangegeven op de verpakking. Giet ze vervolgens af en voeg dan de peper, zout, nootmuskaat, melk en boter toe. Stamp, totdat je een puree krijgt.
- Snijd de knoflook, ui en paprika’s fijn. Bak in een pan met olijfolie.
- Voeg na 3-4 minuten het gehakt toe, strooi er peper en zout over en bak 5 minuten mee.
- Voeg nu de ketchup, ketjap, bruine suiker en het bouillonblokje toe. Roer goed door elkaar.
- Voeg de spinazie toe en laat slinken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schep de aardappelpuree in een ovenschaal en maak de bovenkant egaal. Schep daarop het gehaktmengsel en verdeel daarover de geraspte kaas.
- Zet de ovenschotel voor ongeveer 25 minuten in de oven (of totdat de kaas goud/bruin kleurt).