Ik wist bij het zien en maken van deze rol gelijk dat het lekker zou zijn.
Krokante sushirollen zullen sommige mensen misschien al wel kennen, want veel Volendammer viswinkels (door heel het land) verkopen ze ook al jaren.
En die zullen dan ook weten dat je deze gelijk moet eten als ze uit de frituur komen, want anders wordt het krokante laagje slap en is er niet veel speciaals meer aan.
Ik geef je wel de tip om niet te denken dat je veel van deze rollen in je eentje kan opeten. Ik gaf mezelf de kans om er 2 op te eten, want waarom niet? Dat is mij overigens niet gelukt, want het vult enorm.
Deze rol is natuurlijk perfect als lunch of diner, maar kun je ook voorzichtig (!!!) in drieën of vieren snijden als hapje. Hoe spectaculair is dit hapje? Zo steel je pas écht de show!
3 sushirollen
Duur: 1 uur
Krokante sushirol
Ingrediënten
• 250 gr sushirijst
• 5 eetlepels sushi azijn
• Snuf zout
• 350 ml water
• 150 gr zalmsashimi
• 150 gr tonijnsashimi
• 3 norivellen
• Paneermeel
• 2 eieren
• 3 eetlepels sojasaus + extra
• +- 80 gr zeewiersalade (beetje op gevoel)
• 1 bosui
• 3 eetlepels gebakken uitjes
• Japanse mayonaise
• Japanse sesamsaus
• Sesamzaadjes
• Sushimatje
Bereiding
• Meng de sushirijst, zout, sushiazijn en het water in een pan. Breng dit aan de kook. Laat dit 10 minuten koken en zet daarna het gas uit. Laat de deksel 15 minuten op de pan.
• Rol het sushimatje uit en leg het norivel (met de gladde kant onder) erop.
• Zet een bakje met water naast je en maak je handen af en toe nat (zo blijft de rijst niet plakken). Verdeel de sushirijst over het norivel en druk het plat. Maak met het matje de sushirol mooi rond. Druk deze goed aan, zodat de rol niet te dik wordt. Herhaal dit met alle rollen.
• Snijd de zalm en tonijn in kleine blokjes. Meng dit in een kommetje met de sojasaus en wat sesamzaadjes.
• Kluts de eieren op een plat bord met een vork en verdeel flink wat paneermeel over een ander plat bord.
• Haal de rollen één voor één eerst door het ei, dan het paneermeel, dan nog eens door het ei en dan nog een keer door het paneermeel.
• Laat een laagje olijfolie goed warm worden in een grote pan en bak de sushirollen hier krokant in. Let op, want dit kan heel snel gaan. Als de rollen bruin en krokant zijn, zijn ze klaar.
• Snijd de sushirollen voorzichtig met een scherp mes in de lengte door. Let op dat je maar een stukje erin snijdt en hij niet door tweeën gaat.
• Vul de rol alvast met een beetje sojasaus, gebakken ui en fijngesneden bosui. Schep daarop de zalm, tonijn en wat zeewiersalade. Verdeel er nu weer wat bosui en gebakken ui over.
• Garneer de rollen met lekker veel Japanse mayonaise en Japanse sesamsaus.