Japanse gehaktballetjes

12 september 2021

Japanse gehaktballetjes

Nadat ik een paar keer de okonomiyaki (Japanse pannekoek) en Japanse friet had besteld bij restaurant Thirty5 in Volendam, wist ik 1000% zeker dat ik thuis zoiets wilde namaken, maar dan net iets anders. Ik vond het namelijk zó enorm lekker.
Het werden Japanse gehaktballetjes die echt ideaal zijn als hapje. Zo heb je echt eens iets anders, maar toch gewoon een gehaktbal (wat veel Nederlanders als hapje serveren).
Nu is het wel zo dat deze Japanse producten niet in iedere supermarkt te koop zijn. Meerdere Japanse toko’s zullen dit allemaal verkopen.
8 balletjes
Ingrediënten
  • Half om half gehakt
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • Grote druk ketchup
  • Scheut ketjap manis
  • 1 ei
  • 1 sjalot
  • Grote druk Okonomi saus
  • Peper en zout
  • Paneermeel
Voor de topping:
  • Okonomi saus
  • 2 bosuitjes
  • Bonito vlokken
  • +- 5 plakken ontbijtspek
  • Aonori (gedroogd zeewier)
  • Japanse mayonaise
  • Furikake kruiden
Bereiding
  • Meng in een kom alle ingrediënten, behalve het paneermeel, goed door elkaar. Voeg vervolgens het paneermeel toe en roer weer goed door elkaar, totdat het mengsel iets steviger wordt.
  • Rol balletjes van het gehaktmengsel en bak deze in een grote pan met een laagje olijfolie. Strooi wat furikake kruiden over de gehaktballetjes.
  • Zet de balletjes even kort op hoog vuur, maar zet hem daarna op middelhoog vuur en laat hem daar op staan. Rol de gehaktballen af en toe om en laat wel even sudderen.
  • Wanneer ze klaar zijn, leg je ze in een kommetje en strooi je er wat furikake kruiden over.
  • Vervolgens knijp je de okonomi saus en Japanse mayonaise een beetje grof over de balletjes. Verdeel hier wat gedroogd zeewier, de fijngesneden bosui en wat bonito vlokken (allemaal een beetje op gevoel) over.

Bekijk ook deze recepten

Rösti met eiersalade en Hollandse garnalen
Zalmtartaar op krokant brioche
Pistache pesto panlasagne
Zeebaars beurre blanc
Cookies