Gevulde kipfilet met kruidenboter en noten

6 mei 2022

Gevulde kipfilet met kruidenboter en noten

We beginnen de vrijdag weer met een geweldig avg’tje, waarbij ik er zelf na een tijdje pas achter kwam dat ik daadwerkelijk aardappels, vlees en groenten in één had gegeten.

Wat ik ver vooraf wel al wist, is dat dit gerecht geweldig zou worden en ik tijdens het eten zou zeggen: “dít kan ik nou iedere dag eten”. En ja hoor. Terwijl ik m’n stukje kipfilet met kruidenboter, noten en ham door de kaassaus haalde, liep het kwijl al gelijk langs m’n kin. Goed teken !

Kipfilet is eigenlijk iets dat ik iedere dag ‘s middags en ‘s avonds kan eten. Je kan er echt zó bizar veel mee doen en dat verveeld dus nooit. Als ik zelf iets simpels eet, eet ik er meestal gewoon kipstukjes met ketjap bij (want in ketjap kan je me ook begraven).

Deze keer maakte ik hem gevuld en dat zou ik zeker vaak moeten doen.

Het lijkt misschien wat lastig dit gerecht, maar het is super simpel. De kip in de oven heb je in ieder geval geen omkijken meer naar en de rest is zo klaar.

Maak je dit gerecht voor 2 personen? Dan is de kaassaus voldoende en wijn en bouillon bij de prei ook.

1 persoon

Ingrediënten

• 1 kipfilet

• 2 eetlepels kruidenboter

• +- 1 eetlepel pecannoten, 1 cashewnoten, 1 pistache noten

• Peper en zout

• 5 plakken coburgerham

• 120 gr geraspte kaas

• 200 ml kookroom

• 1 eetlepel bloem

• Grote klont boter

• krieltjes (hoeveel je zelf oplust)

• Klont boter

• 1 prei

• 6 cherrytomaatjes

• 150 ml droge witte wijn

• 1 runderbouillonblokje

Bereiding

• Snijd de kipfilet in de lengte doormidden. Zorg er wel voor dat hij aan 1 kant nog dicht zit.

• Smeer de kipfilet vanbinnen in met kruidenboter.

• Snijd de nootjes fijn en vul de kipfilet met de noten. Pak de kip nu helemaal in met de coburgerham en bestrooi met wat peper en zout.

• Leg het kip “pakketje” nu in een ovenschaal met een klein scheutje olijfolie eromheen. Zet de schaal voor zo’n 23 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.

• Bak de krieltjes krokant in een pan met wat boter en olijfolie. Strooi ondertussen wat zout over de aardappeltjes.

• Laat een klont boter smelten in een steelpannetje en voeg hier vervolgens de bloem aan toe. Roer dit 2 minuten goed door elkaar, zodat er een roux ontstaat.

• Voeg nu de kookroom toe, roer even goed door elkaar en laat dan de geraspte kaas smelten in het pannetje.

• Snijd de groene bladeren en een klein deel van de onderkant van de prei af en snijd hem dan in de lengte doormidden. Houd hem even kort onder de kraan, zodat je het prut eruit spoelt.

• Laat wat boter smelten in een pan en leg de prei helften met de open kant naar beneden in de pan. Bak deze zo’n 2-3 minuten en draai hem dan om.

• Voeg nu de wijn toe aan de pan en verkruimel het bouillonblokje erover. Zet de deksel op de pan en laat alles zo’n 8-10 minuten stoven.

• Houd je van gepofte tomaatjes? Bak deze kort mee in de pan of voeg ze de laatste 5 minuten toe aan de ovenschaal.

• Schep nu de kipfilet op je bord met de krieltjes en gesmoorde prei ernaast, de tomaatjes erover en de kaassaus over de kip.

Bekijk ook deze recepten

Moederdagontbijt- pancake plateau met fruit, granola en bastogne crumble
Spinazie omelet met warmgerookte zalm
Zalm teriyaki pastasalade
Gnocchi carbonara
Cookies