Gamba’s in pittige tomatensaus

11 augustus 2022

Gamba’s in pittige tomatensaus

Niet in Spanje, evengoed in Spanje!

Ik mag dan wel niet op vakantie gaan deze paar weken, maar ik kan natuurlijk wel gewoon doen alsof.

Over een paar weekjes ga ik naar m’n droomsteden Granada en Sevilla (tips zijn welkom) en ik moet natuurlijk wel alvast in die Spaanse sfeer komen. Al smaakt een bordje gamba’s met knoflook, patatas bravas en pinxos in maart net zo lekker.

De gamba’s pil pil zijn bekend bij velen en ook hartstikke lekker. Zelf wilde ik het iets anders doen. Ik wilde meer saus, waar je je broodje en gamba’s doorheen kon halen.

Toen wij met vriendinnen op vakantie waren in Mallorca, aten wij véél, héél veel, aioli! Ook namen wij regelmatig gamba’s pil pil en het grappige aan dat verhaal is: als ik iets lekker vind, ga ik door met eten. Ik zag nog iets in het bakje liggen en at dat gewoon op natuurlijk. Wat bleek nou….. dit was een teentje knoflook!

Misschien dat daarna mijn grote liefde voor knoflook wel is ontstaan.

Als ik jullie was zou ik deze écht namaken!! Ikzelf at er mijn favoriete briochebrood uit de oven bij, maar met een lekker stokbroodje ga je dit natuurlijk ook gewoon overleven.

1 bord gamba’s

Ingrediënten

• +- 15 gamba’s

• 1 grote theelepel tomatenpuree

• 2 teentjes knoflook

• 1 gele ui

• Grote scheut witte wijn

• 1/2 rode peper

• 1 citroen

• 100-150 ml kookroom

• 1 theelepel paprikapoeder

• 1 theelepel oregano

• 1 blokje visbouillon

• 1/2 vleestomaat

• Peper en zout

• 3 eetlepels cashewnoten (+- 1 handje)

• Peterselie

Bereiding

• Snijd de knoflook, rode peper en ui fijn. Bak dit in een grote pan met olijfolie.

• Snijd de tomaat in plakjes en dan in tweeën en voeg deze, samen met de gamba’s, toe aan de pan. Bestrooi deze met peper en zout.

• Wanneer de gamba’s lekker aan het bakken zijn, voeg je de wijn toe en verkruimel je het bouillonblokje erover.

• Voeg na ongeveer 2 minuten de kookroom, tomatenpuree, paprikapoeder en oregano toe.

• Snijd een plak citroen af en snijd deze in kleine stukjes. Voeg deze, samen met wat fijngehakte peterselie en de cashewnoten, toe aan de pan. Laat dit even pruttelen.

• Wanneer het sausje iets te pittig is, knijp je wat citroen uit boven de pan of je bord.

• Serveer deze gamba’s met wat geroosterd brood.

Bekijk ook deze recepten

Truffel udon noedels
Aardbei tiramisu
Honingkip salade met burrata
Aubergine curry
Cookies