Espresso martini cheesecake

10 februari 2023

Espresso martini cheesecake

De cocktail die ik áltijd als eerste bestel is een espresso martini. In een cocktailbar of restaurant bij m’n dessert. Héérlijk!

Één keer is deze cocktail tegengevallen bij mij. Wij gingen 4 jaar geleden op dinsdag na de Volendammer kermis naar Santorini en Mykonos. Nadat wij (bijna) het vliegtuig hadden gemist, lagen wij ‘s middags toch op het strand in Santorini. Iedereen bestelde een fruitcocktail en ik een espresso martini. Na 4 dagen kermis en een rare buik in 30 graden kreeg ik een warme cocktail. De vodka overheersde. Ik krijg jaarlijks een herinnering van deze foto en steeds komt m’n eten naar boven…

Gelukkig is dat 4 jaar geleden en drink ik de cocktails tegenwoordig alsof het water is. Ik wilde er graag iets mee maken. Een paar weken geleden probeerde ik espresso martini muffins te maken en deze mislukte compleet. Vorige week probeerde ik een taart en die was fantastisch.

1 cheesecake

Ingrediënten

  • 450 gr chocolate chip cookies (2 pakken)
  • 100 gr boter
  • 500 gr philadelphia roomkaas
  • 375 gr zure room
  • 2 theelepels vanille aroma
  • Snuf zout
  • 3 eetlepels oploskoffie nescafé
  • 3 eetlepels water
  • 5 eetlepels koffielikeur
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker

Topping:

  • 250 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 4 eetlepels koffielikeur
  • 1 zakje klopfix
  • Chocolade Koffieboontjes

Bereiding

  • Beleg de onderkant van een ronde taartvorm met bakpapier en smeer de zijkanten in met wat boter of bakspray.
  • Maal de koekjes fijn in een foodprocessor. Houd wat apart voor de garnering. Schep de rest in een kom.
  • Smelt de boter in een pan en voeg dit toe aan de koekkruimels. Meng met een lepel. Giet alles in de taartvorm en druk met een lepel aan. Zet de vorm even in de koelkast.
  • Meng de roomkaas met de zure room, vanille aroma, zout, kristalsuiker en bruine basterdsuiker in een aparte kom.
  • Meng de oploskoffie met de koffielikeur en het water in een apart kommetje. Voeg dit vervolgens toe aan de rest. Roer met een lepel goed door elkaar.
  • Mix vervolgens de eieren door het mengsel. Schep het hele mengsel in de taartvorm. Zet de taart voor 1 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
  • Is de taart klaar? Zet de oven uit en laat de taart 1 à 2 uur erin staan. Zet hem vervolgens in de koelkast (ik deed dit een hele nacht. 4 of 5 uur kan ook).
  • Klop de slagroom stijf met de klopfix, suiker en vanille aroma. Voeg vervolgens wat koffielikeur toe. Maak met een spuitmondje mooie toefjes langs de rand van de taart en leg hier wat koffieboontjes op.
  • Verdeel de overige koekkruimels over het midden van de taart.

Bekijk ook deze recepten

Rösti met eiersalade en Hollandse garnalen
Zalmtartaar op krokant brioche
Pistache pesto panlasagne
Zeebaars beurre blanc
Cookies