Eendenborst met rode portsaus

30 november 2023

Eendenborst met rode portsaus

EENDENBORSTFILET MET RODE PORTSAUS OP EEN BEDJE VAN AARDAPPELPUREE

Ik hou zo enorm van eendenborst. Als wij vroeger eens Chinees bestelden, koos ik áltijd eend in zoetzure saus. Ik bewaarde dan altijd een klein beetje om ‘s avonds nog op te eten en ik weet nog hoe gelukkig ik dan was met zo’n bordje. Ik krijg nu ook gelijk zin om dit weer eens te bestellen.

Rode portsaus vind ik echt bij kerst horen. Een paar jaar geleden maakte ik deze saus al voor vriendinnen, want toen kwamen zij met Kerst ook bij mij eten. Ik denk dat ik deze heerlijke saus dit jaar weer ga maken.

De combinatie van eendenborst met groene asperges, rode portsaus en aardappelpuree is echt lekker!!

2 personen

Duur: 30-40 minuten

Eendenborst met rode portsaus op een bedje van aardappelpuree

Ingrediënten

  • 1 eendenborstfilet (of 2 als je ieder 1 wil)
  • 350 ml Ruby rode port
  • 150 ml water
  • 1 blokje runderbouillon
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 sjalot
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 teentjes knoflook
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel honing
  • 10 groene asperges

Voor de aardappelpuree:

  • 600 gr stamppot aardappelen
  • Klont boter
  • Peper en een snuf zout
  • Snuf nootmuskaat
  • Scheut melk (80 ml)

Je hebt niet per sé alle puree nodig !

Bereiding

  • Kook de aardappelen met wat zout in een pan met water. Maak er vervolgens puree van door er boter, peper, een snuf zout, nootmuskaat en melk doorheen te stampen.
  • Snijd de knoflook en sjalot fijn. Bak deze in een aparte pan met olijfolie. Voeg hier de rode port, het laurierblad, de tijm en rozemarijn (blaadjes ervan), peper en zout, honing, het bouillonblokje en het water aan toe. Laat pruttelen.
  • Giet de saus door een vergiet in een andere pan, zodat echt alleen de saus overblijft. Is de saus te dun? Voeg een beetje allesbinder toe en roer goed door.
  • Bak de asperges met peper en zout in een aparte pan met wat olijfolie.
  • Snijd een ruitjesvorm in de vetkant van de eendenborst en strooi er peper en zout over.
  • Verwarm een andere pan zonder boter of olie en bak de eendenborst op de vetkant zo’n 5-6 minuten. Draai dan nog 3-4 minuten om en laat vervolgens even rusten in wat folie (2-3 min). Snijd de eendenborst in plakjes.
  • Schep de aardappelpuree op je bord met de asperges erop. Verdeel daarover de plakjes eendenborst en schenk de rode portsaus erover.

Bekijk ook deze recepten

Rösti met eiersalade en Hollandse garnalen
Zalmtartaar op krokant brioche
Pistache pesto panlasagne
Zeebaars beurre blanc
Cookies