Brioche met gamba’s in pittige tomatensaus

30 januari 2024

Brioche met gamba’s in pittige tomatensaus

Als ik een laatste avondmaal mag kiezen, dan komt er heel veel brioche uit de op de tafel te staan. Gewoon met een beetje olijfolie, zodat ie wat krokant wordt. Ik vind dat ZOOO lekker. Niet alleen om te beleggen, maar ook voor in de soep bijvoorbeeld.

Deze gamba’s in pittige tomatensaus heb ik al eens los gemaakt en die zijn héél vaak nagemaakt. Ik vond het daarom een goed idee om deze eens op een broodje te maken. Dit is namelijk een hele lekkere combinatie.

De komkommer maakt het broodje weer lekker fris. Perfect, want de gamba’s zijn een beetje pittig.

4 personen

Duur: 25 minuten

Brioche met gamba’s in pittige tomatensaus

Ingrediënten

  • 1 groot brioche brood
  • 12-15 Argentijnse gamba’s (Guijt&Hanssn online)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine gele ui
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1/2 rode peper
  • 1/2 citroen
  • 150 ml kookroom
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • Peper en zout
  • 1 vleestomaat
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 snoepkomkommers
  • 8 cherrytomaatjes
  • Eventueel wat geraspte- of strooikaas

Bereiding

  • Snijd het brioche in plakken, verdeel over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met een klein beetje olijfolie. Zet de bakplaat voor zo’n 8 minuten op 180 graden in de oven (of totdat het brood bruin en knapperig wordt).
  • Snijd de knoflook, rode peper (zonder zaadjes) en ui fijn. Bak dit in een grote pan met olijfolie.
  • Snijd de tomaat in plakjes en dan in tweeën en voeg deze, samen met de gamba’s, toe aan de pan. Bestrooi deze met peper en zout.
  • Wanneer de gamba’s lekker aan het bakken zijn, voeg je de wijn toe en verkruimel je het bouillonblokje erover.
  • Voeg na ongeveer 2 minuten de kookroom, tomatenpuree, paprikapoeder en oregano toe.
  • Snijd 2 plakjes citroen af en snijd deze in kleine stukjes. Voeg deze, samen met wat fijngehakte peterselie toe aan de pan. Laat dit even pruttelen.
  • Wanneer het sausje iets te pittig is, knijp je wat citroen uit boven de pan.
  • Snijd de komkommer en cherrytomaatjes in plakjes. Verdeel de komkommer over de broodjes en schep daar de gamba’s in saus op. Leg nu de tomaatjes erop en ertussen.
  • Garneer alles eventueel met wat geraspte- of strooikaas.

Bekijk ook deze recepten

Rösti met eiersalade en Hollandse garnalen
Zalmtartaar op krokant brioche
Pistache pesto panlasagne
Zeebaars beurre blanc
Cookies