Zoete aardappelsoep met rode puntpaprika

7 januari 2023

Zoete aardappelsoep met rode puntpaprika

Lang geleden dat ik een soep maakte, maar nu ik deze heb gemaakt, wil ik er het liefst iedere dag weer een maken. Het is snel klaar en de dag daarna hoef je het alleen 5 minuten op te warmen. En als je niet té veel ervan eet, heb je een normaal en goed verzadigd gevoel.

Ik at overigens wel véél te veel en daardoor heb ik de rest van de dag amper kunnen praten om het feit dat ik zó vol zat en buikpijn kreeg. Dat is overigens allemaal m’n eigen schuld en daar leer ik (hopelijk) weer van.

Op mijn feed staan al best veel soorten soep, maar een zoete aardappelsoep ontbrak nog. Laat ik nou verliefd zijn op zoete aardappels en laten wij die nou standaard in huis hebben (ja, wij eten dat vaak. Hmmmm).

Deze romige soep is verder gevuld met geroosterde punt paprika, dus dat geeft nét dat beetje meer smaak.

De reden dat ik zo immens vol zat en buikpijn kreeg, was ook omdat ik niet kon stoppen met eten. Ik vond deze soep zóóó lekker en ik kon mezelf evenetjes niet in bedwang houden. Dit had ik eerst iedere dag met m’n eten. Nu af en toe. We boeken vooruitgang.

1 pan soep (3-4 kommen)

Duur: 20 min + 35 min oventijd

Ingrediënten

• 2 zoete aardappels

• 2 rode puntpaprika’s

• 2 teentjes knoflook

• 1 gele ui

• 3/4 rode peper

• 3 takjes tijm

• 1 takje rozemarijn

• 2 theelepels oregano

• 600 ml water

• 1 blokje groentebouillon

• 150 ml slagroom

Deze soep wordt door de slagroom iets ongezonder. Je kunt er ook voor kiezen om kookzuivel toe te voegen. Qua brood erbij kies ik áltijd voor een geroosterd brioche broodje, maar dit kan natuurlijk ieder soort brood zijn.

Is de soep te romig of te dik? Voeg dan nog wat water toe. Ik ben gek op romige soepen, maar sommige niet.

Bereiding

• Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes. Snijd de paprika (zonder zaadlijsten) ook in stukjes. Verdeel dit allemaal over een bakplaat met bakpapier, besprenkel met flink wat olijfolie, bestrooi met peper en zout en zet dit alles voor zo’n 30-35 minuten op 180 graden in de oven.

• Snijd de knoflook, ui en rode peper (zonder zaadjes) fijn. Bak deze in een soeppan met een grote klont boter.

• Voeg na ongeveer 3 minuten de gegrilde zoete aardappel en paprika toe aan de pan en bak even mee.

• Voeg de rozemarijn, tijm, oregano en wat peper en zout toe aan de pan en roer door elkaar.

• Verkruimel het bouillonblokje over de pan en schenk het water erbij. Laat alles zo’n 8 minuten koken.

• Haal de staafmixer door de pan, totdat er een soep ontstaat en alle grote stukken weg zijn. Schenk de slagroom erbij en meng nog even door. Garneer de soep met wat je wil. Ik gebruikte wat paprikapoeder, peterselie en pompoenpitten.

Bekijk ook deze recepten

Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Komkommer met Japanse tonijn
Pitabroodjes eiersalade met kip en truffel
Cookies