Ik hou van risotto, van zalm, van burrata en van teriyaki. Je begrijpt dat ik dit een fantastisch recept vind. 😉
Voor risotto heb je helaas wel wat geduld nodig, maar ik vind dat het altijd zo waard. Je krijgt er iets heel lekkers voor terug. (ik klink nu als een moeder die over een zware bevalling zegt: je krijgt er zoiets moois voor terug…)
Deze risotto zou iedereen eens moeten proberen. De kleur spreekt je misschien niet gelijk aan, maar mensen die weten hoe lekker teriyaki is, snappen mij denk ik wel.
TIP: Liever geen zalm? Vervang dat dan voor kip of gamba’s.
3 personen
Duur: 45 minuten
Zalm teriyaki risotto
IngrediëntenÂ
- 300 gram risotto rijst
- 120 gram verse zalm p.p
- 1 gele ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 250 gram sperziebonen
- 1 kippenbouillon blokje
- 300 ml water
- 175 ml droge witte wijn
- 300 ml teriyaki woksaus Go-Tan
- 3 grote eetlepels strooikaas of geraspte kaas + eventueel nog voor de garnering
- 1 stracciatella burrata
- 1 bosui
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- Peper en zout
- Scheut olijfolie
LET OP: om de boontjes wat zachter te maken, kun je ze ook eerst even 5 minuten voorkoken en later (tegelijk als de teriyaki) toevoegen!
Bereiding
- Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze in een grote (wok) pan met olijfolie.
- Snijd ook de paprika fijn en voeg deze samen met de sperziebonen toe aan de pan.
- Voeg nu de risotto rijst toe. Blijf even roeren en bak totdat de korrel een beetje glazig wordt. Dit zal een paar minuten duren.
- Breng 800 ml water met een blokje kippenbouillon aan de kook en zet vervolgens op laag vuur. (let op: je hoeft niet per sé al het water te gebruiken)
- Voeg de witte wijn toe aan de pan met groenten en rijst.
- Wacht totdat de wijn is opgenomen in de korrel en voeg dan 2-3 soeplepels bouillon toe, totdat de korrel weer onder water staat.
- Blij regelmatig roeren en wacht weer totdat de bouillon is opgenomen in de korrel. Herhaal dit een paar keer, totdat je een pan vol risotto hebt en het romig begint te worden.
- Breng de risotto op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout.
- Voeg nu de teriyaki toe aan de pan, roer goed door elkaar en voeg dan de strooikaas toe. Roer door en proef of de korrel al zacht genoeg is. Is dit niet het geval? Voeg dan een klein klontje boter toe en roer nog even door.
- Snijd de zalm in blokjes en bak deze ondertussen in een pan met wat olijfolie. Strooi er peper en wat zout over.
- Verdeel de risotto over de borden, met daarboven op de zalm, burrata en fijn gesneden bosui.
- Bekijk hier de video!