Volendamse recepten: Dikke koek

1 juli 2025

Volendamse recepten: Dikke koek

Hetgeen dat iedere Volendammer kent en waar iedereen een ander recept voor heeft: dikke koek.

Dit is een typisch Volendams recept en bijna iedere oma heeft dit dagelijks thuis, of als er visite komt.

Het is voor mij als Volendammer best moeilijk om zo’n recept te delen, want iedereen vindt dat zijn/haar oma of moeder de beste dikke koek maakt.

Toen ik naar recepten vroeg in het dorp, hoorde ik al snel van 10 verschillende mensen: ‘Die van mijn oma is de állerbeste’ en ‘Mijn oma heeft er een prijs mee gewonnen.’ Het blijkt dat er meerdere prijzen zijn uitgereikt, want dit heb ik heel vaak gehoord hahaha.

Zelf ben ik geen groot fan van dikke koek en de eerste keer was ‘ie mislukt, maar ik moet zeggen dat ik dit recept echt héél lekker vind. Ik heb ‘m vaak laten proeven en iedereen vond hem lekker.

Ik gebruikte een vorm van 24cm. Deze is ook hoog!

1 cake

Duur: 2 uur

Volendamse Dikke koek

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram roomboter ongezouten
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • Snuf zout
  • 1 zakje (8 gram) backin bakpoeder
  • 3 zakjes vanillesuiker (8 gram p.s.)
  • 1 theeglas halfvolle melk
  • 1 citroen (de rasp)

Optioneel:

  • 75 gram rozijnen
  • 5 eetlepels Amaretto
  • 4 eetlepels water

Extra:

  • Klont boter
  • Paneermeel

Bereiding

*Wil je deze met rozijnen maken? Laat de rozijnen dan wellen in een bakje met koud water en Amaretto.

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Mix de boter in een grote kom zacht en voeg hier na ongeveer 3-4 minuten de suiker aan toe. Mix weer goed door elkaar.
  • Voeg nu één voor één de eieren toe. Blijf tussendoor goed mixen.
  • Voeg nu het bakmeel toe aan het mengsel en mix opnieuw alles goed door elkaar.
  • Voeg de vanillesuiker, het zakje bakpoeder, een snuf zout, een glas melk en de rasp van 1 citroen toe. Mix opnieuw heel goed door elkaar.
  • Maak je deze met rozijnen? Laat deze dan uitlekken, dep ze een beetje droog en voeg toe aan het mengsel. Roer door elkaar met een spatel.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Smeer een tulbandvorm of cakevorm in met boter en voeg flink wat paneermeel toe, zodat de vorm hier volledig mee bedekt is (dit plakt vanzelf aan de randen met boter).
  • Schep het mengsel in de vorm en zet deze nu voor 75 minuten in de oven.
  • Haal de vorm uit de oven en laat even goed afkoelen.
  • Draai de cake om op een bord of schaal en haal de vorm eraf. Laat nog even afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Bekijk ook deze recepten

Mango Bastogne tiramisu
Meloen schuitjes
Zoete kipspiesjes
Volendamse recepten – Butter en eek
Cookies