Wat eten Volendammers bij gestoofde vis? Juist: butter en eek. Of te wel: boter met veel peper en azijn.
Zelf eet ik bijna nooit gestoofde vis met butter en eek, maar bijna ieder Volendams huishouden maakt dit regelmatig. Dan wordt er vaak ook rode kool of bieten bij gegeten met wat gekookte aardappelen. Echt typisch Volendams hahaha.
Het is een simpele, maar verrukkelijke saus/jus die je echt heel simpel maakt. Het is geen hogere wiskunde en je hebt er geen 4 pannen voor nodig, maar gewoon 1 klein steelpannetje is genoeg.
1 pannetje vol
Duur: 10 minuten
Butter en eek
Ingrediƫnten
- 250 gram gezouten roomboter
- 50 ml natuurazijn
- Flink wat zwarte peper
- Snufje zout
Bereiding
- Zet een steelpan met de boter daarin op het vuur en zet het vuur niet te hoog.
- Voeg de azijn, peper en een klein snufje zout toe.
- Blijf de boter roeren, totdat deze helemaal gesmolten is. Dit duurt een paar minuten, maar het is belangrijk dat je het vuur niet te hoog zet.
- Als de boter volledig gesmolten is, roer je nog even kort door en dan zet je het vuur gelijk uit.
- Serveer de saus direct bij bijvoorbeeld gestoofde vis met gekookte aardappelen en bieten.