Wow, wat was dit hapje lekker zeg. Ik maakte al eens eerder arancini (risottoballen) en vind dat ik zoiets eigenlijk iedere week moet maken. Als het in een restaurant op de kaart staat, bestel ik het ook 9 van de 10 keer. Altijd goed!
Je kunt deze ballen natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. Ik wilde kleintjes maken, maar toen ze in de pan aan het frituren waren, besefte ik dat ze weer heel groot waren. Iedereen heeft er toen 1 of 1,5 gehad.
Toen ik de dag daarna 1 drankje teveel op had, heb ik er 3 of 4 warmgemaakt en die allemaal tegelijk opgegeten. Zó lekker!!
Je moet voor dit recept even de tijd nemen, maar als je op je vrije dag ‘s ochtends al de risotto maakt en ‘s middags even de rest, valt het allemaal wel mee. Het wordt alleen een kliederboel, maar als dat nou het ergste is…
+- 14 (grote) risottoballen
Ingrediënten
- 200 gr risottorijst
- 350 gr Heinz tomato fritto
- 1 gele ui
- 1/2 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels paprikapoeder
- Snuf cayennepeper
- 200 ml witte wijn
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 800 ml water
- 1 groentebouillonblokje
- Grote klont boter
- 3 eetlepels geraspte kaaspoeder
- Kaas om te raspen
- 10 cherrytomaatjes
- Peper en zout
- 2 eieren
- Paneermeel
- Bloem
Bereiding
- Breng een pan met het water en het bouillonblokje aan de kook. Zet het vuur daarna gelijk laag.
- Snijd de knoflook, ui en rode peper (zaadjes eruit) fijn. Bak deze in een grote pan met olijfolie.
- Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak dit even mee. Als de korrels glazig beginnen te worden, schenk je de wijn bij.
- Is de wijn volledig opgenomen in de korrels? Schenk dan wat bouillon erbij, totdat de korrel even onder water staat. Als het er weer in is opgenomen, herhaal je dit. Doe dit, totdat de bouillon op is (of de rijst zacht genoeg).
- Snijd de tomaatjes in stukjes. Voeg deze, samen met de tomato fritto, paprikapoeder, cayennepeper, tijm, rozemarijn en peper en zout toe aan de pan. Roer goed door elkaar.
- Als de risotto bijna klaar is, voeg je de geraspte kaas en een grote klont boter toe. Proef tussendoor of de risotto romig genoeg is. Is hij goed? Laat hem dan nu flink afkoelen. Het liefste een paar uur.
- Maak 3 borden (grote kommen kan ook). Één met bloem, Één met de geklutste eieren, en één met flink wat paneermeel.
- Maak voorzichtig allemaal kleine balletjes van de risotto en haal deze één voor één door de bloem. Als je dit rustig doet, gaat het goed. Haal vervolgens alle balletjes door het ei en de paneermeel.
- Laat een flinke laag olijfolie goed heet worden in een grote pan. Leg de balletjes hierin en frituur deze om en om. Zet het vuur middelhoog, want de krokante laat verbrand anders te snel.
- Serveer de balletjes op een groot bord of allemaal op een apart bordje. Schep wat aioli op het bord en leg de risottobal hierop. Garneer deze met flink wat geraspte kaas.