Sushirol met asperge

10 april 2022

Sushirol met asperge

Voor alles een eerste keer, dus zo ook voor zelf sushi maken.

Eerlijk gezegd denk ik dat ik dit al twee jaar lang wil doen en op de planning heb, maar het komt er steeds maar niet van. We plannen zelfs al lang een “Japanse avond” met vriendinnen, maar dan is het wel handig als er naast één van mijn vriendinnen, nog iemand een rolletje kan draaien.

Ik moet zeggen dat ik het heel ingewikkeld had verwacht, maar dit kan echt iedereen!

Het is wel opvallend dat vroeger bijna niemand sushi at en ontelbaar veel mensen het “het meest viese eten ooit” vonden.

En dan nu dit. Overal wordt sushi gegeten, de allermooiste en coolste rollen worden gedraaid en de sushirestaurants zitten iedere dag bomvol. En nu is het opeens wel mega lekker (of kwam dat doordat iedereen z’n eerste sushi at bij de wok?).

Zelf kan ik me er echt dood aan eten en het liefst iedere week 2 keer, maar je moet dit eigenlijk wel een beetje speciaal houden en gewoon af en toe doen. Dan blijven die rollen met coquille, tempura gamba, beef en eend etc. Zo lekker speciaal.

Iedereen weet ondertussen dat het aspergeseizoen is begonnen en ook iedereen is ervan op de hoogte dat ik de biggest asperge fan ben.

Tja, wat maak je dan, als je ook een sushi fan bent?

Precies, een sushirol met asperge vanbinnen.

Ik wilde nu zeggen, als ik het kan, kunnen jullie het ook, maar dan geloof je het misschien niet gelijk. Dus probeer het maar gewoon, het lukt je sowieso wel.

Houd in gedachten dat ik mijn ei 2 jaar geleden ook nog niet aan de kook kon brengen.

2 sushirollen

Ingrediënten

• +- 250 gr sushirijst

• 5 eetlepele sushiazijn

• Snuf zout

• 300 ml water

• 2 asperges

• 10 dunne plakjes zalmsashimi

• 1 avocado

• Japanse mayonaise

• Japanse sesamsaus

• 1 bosuitje

• Handje gebakken uitjes

• 2 norivellen

• (Eventueel wat roomkaas voor erin)

Nodig

• 1 sushimatje

• 1 flambeerder

Bereiding

• Breng een grote pan met de sushirijst, het water, een snuf zout en de sushiazijn aan de kook. Laat de pan met de deksel erop 10 minuten koken. Wanneer de rijst klaar is, zet je het gas uit en laat je de pan nog 15 minuten met de deksel erop staan.

• Haal de sushi er vervolgens uit om goed af te koelen.

• Snijd de zalmsashimi in dunne plakjes (of vraag of ze deze in de viswinkel al voor je willen snijden) en snijd de avocado in de lengte in reepjes.

• Schil ondertussen de asperges en snijd 2-3 cm van de achterkant af.

• Breng een grote pan met water, een schep suiker en een klont boter aan de kook en kook de asperges hier zo’n 10-12 minuten in.

• Zet een bakje koud water naast je voor je handen zometeen. De sushirijst plakt enorm.

• Leg het sushimatje klaar met daarop een norivel.

• Verdeel de sushirijst geleidelijk over het vel. Deze hoeft niet helemaal bedekt. Ik liet aan iedere kant een paar cm over.

• Draai het vel met de rijst nu om, zodat de rijst onder op het matje ligt en het norivel boven. Leg de asperge en avocado op het vel en smeer er eventueel nog wat roomkaas over.

• Probeer het matje en de rol nu voorzichtig op te rollen, zodat je meteen de asperge en avocado meepakt en de rest vanzelf verder rolt.

• Verdeel de plakjes zalmsashimi over de sushirollen. Flambeer deze licht met de brander.

• Smeer de zalmsashimi helemaal in met Japanse sesamsaus en garneer hem vervolgens met de Japanse mayonaise.

• Snijd de bosui fijn en strooi deze, samen met de gebakken ui, rijkelijk over de rollen.

• Serveer de sushi met wat sojasaus.

Bekijk ook deze recepten

Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Komkommer met Japanse tonijn
Pitabroodjes eiersalade met kip en truffel
Cookies