Stoofpot met bladerdeeg

18 december 2023

Stoofpot met bladerdeeg

Ik besta momenteel uit stoofpotjes en ik maak er super veel, want het lijkt erop dat alles wat je in een slowcooker maakt, ook echt super lekker is. Ik raad het dan ook iedereen aan om er een te kopen, want wij hebben hem zo’n 70 dagen en ik denk dat hij daarvan al 40 dagen aan heeft gestaan. Echt een geweldig, nieuw gezinslid.

Deze stoof wilde ik eigenlijk aftoppen met toefjes aardappelpuree en dan in de oven schuiven, maar ik had opeens het idee om dit met bladerdeeg te doen en dat pakte goed uit. Wow, wat was dit genieten.

Dit staat natuurlijk ook perfect op de kersttafel. Iedereen zal verbaasd zijn en vervolgens even stil om te genieten.

2-3 personen

Ingrediënten

  • +- 600/700 gr runderriblappen
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • Peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 gele uien
  • 3 takjes tijm
  • 200 ml runderfond
  • Scheut witte wijn
  • 1,5 eetlepel bruine suiker
  • 1 rode peper
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 4 of 5 aardappelen
  • 4 plakken bladerdeeg
  • 1 ei
  • Bloem/allesbinder

Bereiding

  • Snijd de ui, knoflook en rode peper zonder zaadjes fijn en snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm.
  • Bestrooi het vlees met peper en zout. Laat een grote klont boter smelten in een grote pan en bak het vlees hier kort om en om in, zodat het aan alle kanten is dichtgeschroeid. Haal het vlees er weer uit.
  • Bak nu de ui, knoflook en peper in diezelfde pan. Voeg na zo’n 3-4 minuten het vlees weer toe en schenk de ketjap, wijn en het fond erbij.
  • Voeg de kruidnagel, het laurierblad, de paprikapoeder, kerriepoeder, bruine suiker, tijm (blaadjes ervan), peper en zout toe en roer goed door elkaar.
  • Schil de aardappelen en snijd deze in stukjes. Voeg deze ook toe aan de pan. Net als het vlees. Dat mag ook weer terug in de pan.
  • Maak je dit in de slowcooker? Giet alles dan over in de slowcooker en zet deze zo’n 4-5 uur op 2 (high).
  • Maak je het in de pan? Laat alles dan zo’n 4 uurtjes pruttelen op laag/middelhoog vuur.
  • Voeg als laatste wat bloem of allesbinder toe, zodat de saus wat dikker wordt.
  • Schep alles in een ovenschaal. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien en plak deze aan elkaar vast. Leg vervolgens het bladerdeeg over de hele ovenschaal en druk deze aan de zijkanten vast. Kluts het ei in een kom en bestrijk het bladerdeeg hiermee. Zet de schaal voor ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 210 graden.

Bekijk ook deze recepten

Blini warmgerookte zalm met guacamole
Runderstoof met zoete aardappel
Romige pompoenpasta met champignons en feta
Prei stamppot met pulled chicken
Cookies