Sticky kip cola

26 februari 2022

Sticky kip cola

Zaterdag is mijn favoriete dag van de week en daar hoort natuurlijk ook de beste maaltijd van de week bij.

Ik vind het zo heerlijk om ‘s ochtends eerst langs de markt te gaan voor boodschappen (en blokker, hema en action om te kijken of ze nieuwe, leuke borden hebben) en daarna uitgebreid in de keuken te staan.

Een tijd geleden bestelde ik met wat vriendinnen wat eten en werd mij aangeraden om kip cola te bestellen. Het enige wat ik dacht met een fronzende wenkbrauw was: “kip cóla?? Hoe bedoél je!? Kip met n blikje cola?”

Toch hebben wij het besteld en geloof me, het was echt goed. Sticky chicken is always a good idea, right?

Ik probeerde het na te maken, maar maakte er dan een hele maaltijd van. Het duurde even voordat ik weer normaal kon functioneren, zo vol zat ik (ja, je eet er gewoon aan door) maar het is goed gekomen.

Deze saus met kippenvleugeltjes of kipspiesjes als hapje is natuurlijk ook een echte knaller. Dat weet ik zeker.

2 personen

Ingrediënten

• 350 gr AH kipfiletblokjes

• 300 ml coca cola

• 3 cm gember

• 1 grote theelepel sambal oelek

• 3 eetlepels ketjap manis

• 3 eetlepels sojasaus

• 2 eetlepels ketchup

• 2 teentjes knoflook

• 1 gele ui

• 1 kipbouillonbkokje

• 2,5 eetlepel bruine suiker

• Peper en zout

• Snuf paprikapoeder

• Allesbinder

• 50 gr cashewnoten

• 1 glas vol toverrijst

• 1,5 glas water

• 6 babymais uit blik

• 6 radijsjes

• 1 komkommer

• 1 bosuitje

• Koriander (hoeft niet per se)

• Sesamzaadjes ter garnering

Bereiding

• Schenk het 1,5 glas water in een pan en breng dit aan de kook. Voeg hier de rijst aan toe en kook deze zoals aangegeven op de verpakking. Giet dit vervolgens nog wat af en zet even apart.

• Maak wat olijfolie warm in een pan en voeg hier de ketjap, ketchup, soja, sambal, paprikapoeder, het bouillonblokje en de bruine suiker aan toe. Roer dit goed door elkaar en schenk beetje bij beetje de cola erbij. Breng dit aan de kook en laat zo’n 5 minuten pruttelen.

• Voeg na 5 minuten wat allesbinder toe en roer weer goed door. Wanneer de saus lekker dik en romig is, is hij goed.

• Snijd ondertussen de ui, knoflook en gember (zonder de buitenste bruine schil) fijn. Bak deze samen met de kipblokjes en wat peper en zout in een pan met olijfolie. Bak dit zo’n 4-5 minuten en voeg tussendoor nog een scheut ketjap manis toe.

• Wanneer alles goed is doorgebakken, schenk je de saus bij de kip en voeg je de cashewnoten toe. Roer 3 minuten door elkaar.

• Haal de kaasschaaf van boven naar beneden langs de komkommer, zodat je lange, dunne plakjes krijgt.

• Snijd de radijs in dunne plakjes.

• Schep de rijst op de borden en verdeel de sticky kip cola over de ene kant van de twee borden. Verdeel de babymais radijs en komkommer over de andere kant.

• Garneer de borden met wat sesamzaadjes, fijngesneden bosui en koriander, mocht je daar van houden.

Bekijk ook deze recepten

Warme geitenkaas pastasalade met zoete aardappel
Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Granada
Cookies