Gehaktballetjes en tomatensaus = geweldig!
Wat is er beter dan shared dining en hapjes? Ik denk niet veel. Ik hoú ervan en het liefst deel ik alles. Ook ben ik gek op hapjes en tijdens verjaardagen of avondjes met vriendinnen kijk ik uit naar iedere hap. Steeds weer een geluksmomentje als er iets wordt gemaakt hahaha.
Bij ons in Volendam wordt er op bijna iedere verjaardag een gehaktbal geserveerd. Vaak met een simpel sausje als mayonaise, ketchup en curry erbij. Hartstikke lekker hoor, maar het kan ook anders. Ik weet zeker dat iedereen hiervan houdt.
Ook zijn deze perfect voor tijdens een tapasavondje met vrienden. Probeer dan ook de patatas bravas die ik deelde. Een geweldige combinatie die je helemaal afmaakt met een lekkere sangria.
15 gehaktballetjes
Duur: 1 uur
Spaanse Albondigas
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- Peper en zout
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 ei
- 1/2 teen knoflook
- 1 sjalot
- Paneermeel
- 1 eetlepel fijngesneden peterselie
Voor de tomatensaus:
- 1/2 teen knoflook
- 1 sjalot
- 300 ml Heinz gezeefde tomaten
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel kristalsuiker
- Snuf cayennepeper
- 75 gram boter
- 150 ml water
Bereiding
- Snijd de knoflook en sjalotten fijn. Voeg de helft van de knoflook en 1 sjalot toe aan een diepe kom.
- Voeg daar ook het gehakt, de paprikapoeder, fijngesneden peterselie, peper, zout en het ei aan toe. Meng met de hand en voeg vervolgens wat paneermeel toe, totdat je ronde balletjes kan draaien van het gehaktmengsel.
- Laat een klont boter smelten in een grote pan en bak de gehaktballetjes kort om en om. Alleen even dichtschroeien. Ze bakken zo verder…
- Haal de balletjes uit de pan en bak in diezelfde pan de overige sjalot en knoflook. Voeg hier vervolgens de gezeefde tomatensaus, cayennepeper, paprikapoeder, peper, zout en kristalsuiker aan toe. Roer goed door elkaar en voeg dan de gehaktballetjes weer toe aan het mengsel.
- Schenk wat water bij de gehaktballetjes en laat deze nu ongeveer 30 minuten pruttelen met de deksel op de pan (en het vuur laag). Draai ze tussendoor nog even 1 keer om.
- Schep de balletjes in een diep bord en roer de saus nog even goed door elkaar. Is deze te dun? Voeg dan een klein beetje allesbinder of maizena toe.
- Schenk de saus over de gehaktballetjes en garneer met fijngesneden peterselie.