Sint komt alweer bijna in het land en dat betekent niet alleen hele leuke, gezellige weken, maar ook weken met veel lekkers. Overal waar je komt, liggen pepernoten, chocoladeletters, marsepein etc.
Als ik er eenmaal aan begin… (dus dat doe ik dan maar niet 😉)
Wat dacht je van een sinterklaas slof voor vrienden of familie die op visite komen? Deze is gevuld met speculoospasta en kruidnoten en afgetopt met extra kruidnoten en speculaas.
Deze slof viel heel goed in de smaak. Vooral omdat de combinatie ook zo lekker is. Die slofbodem is namelijk echt fantástisch!!!
1 slof
3-4 uurÂ
Sinterklaas slof
Ingrediënten
Voor het deeg (je gebruikt niet al het deeg! Dit is voor 2 sloffen):
- 250 gr bloem + extra bloem
- 5 eetlepels kristalsuiker
- 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- Sap van 1/2 citroen
- Snuf zout
- 1 zakje bakpoeder
- 180 gr boter
Voor de spijsvulling:
- 200 gr amandelspijs
- sap van 1/2 citroen
- 1 ei
Voor de topping:
- 2 eetlepels Speculoos pasta
- 250 ml slagroom
- 1 zakje (7 gr) klopfix
- 100 gram kristalsuiker
- 1 theelepel vanille aroma
- 250 gram mascarpone
- 150 gram kruidnoten + extra voor garnering
- +- 5 speculaas koekjes
Bereiding
- Doe de bloem, bakpoeder, kristalsuiker, basterdsuiker, zout, het ei, citroensap en de boter samen in een kom. Kneed dit totdat er een deegbal ontstaat.
- Vouw het in een stuk vershoudfolie en laat het rusten in de koelkast voor minimaal een uur.
- Strooi wat bloem uit over het keukenblad en rol je deeg hierop uit. Verdeel dit over 2 slofvormen.
- Doe de amandelspijs, citroensap en het ei samen in een kom en kneed ook dit tot een glad mengsel.
- Strijk de amandelspijs uit over het midden van het deeg in de bakvorm en zorg ervoor dat je de randjes vrij laat. Zet deze voor 26 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Mix de slagroom, klopfix, kristalsuiker en vanille aroma met een mixer.
- Voeg als de slagroom stijf geklopt is, de mascarpone en speculoospasta toe en meng alles nog eens goed met een lepel of spatel. Snijd de kruidnoten fijn en roer ook deze door het mengsel heen.
- Als je slof wat is afgekoeld kun je de topping verdelen.
- Garneer met nog wat kruidnoten en speculaas koekjes (en eventueel wat koek- en speculaaskruiden).
- Bekijk hier de video!