Weten jullie nog die verrukkelijke rode wijn spaghetti met biefstuk die ik vorig jaar maakte? Ik heb nu iets nieuws dat je ook even moet proberen: rode wijn risotto met champignons, spek en krokante geitenkaas. Oh oh oh… wat was dit genieten.
Ik ben nog steeds trots op het feit dat ik niet die hele pan heb leeggegeten, want normaal gesproken kan ik dat als de beste, maar dit keer stond m’n vader klaar met zijn lepel en bordje en die vond het zelfs één van de lekkerste pasta’s die ik maakte. “Als je dit in een restaurant zou serveren Lucia…” en “dit is dus perfect voor de feestdagen bijvoorbeeld”, hoorde ik terwijl ik de foto nog aan het maken was.
Een geslaagde risotto dus en mocht je nou geen geitenkaas lusten, dan kun je die gewoon achterwege laten.
Ik denk in ieder geval dat alle gasten zullen glunderen, wanneer je hiervan een bordje zou serveren tijdens het kerstdiner.
2-3 personen
Ingrediënten
• 1/2 pak risottorijst
• 1 teen knoflook
• 1 gele ui
• 1,2 liter water
• 1 runderbouillonblokje
• 200 gr champignons
• +- 8-10 dunne plakken ontbijtspek
• 300 ml rode wijn (droog-fruitig)
• 1 laurierblad
• 3 takjes tijm (blaadjes ervan)
• Kaas om te raspen
• Geitenkaas (hoeft niet per se)
• Paneermeel
• 1 ei
• Bloem
• Boter
• Peterselie
Bereiding
• Breng een pan met het water aan de kook en verkruimel hier het bouillonblokje over. Als het water kookt, zet je het vuur laag.
• Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze in een grote pan met olijfolie. Voeg na ongeveer 2-3 minuten de risottorijst toe en roer goed door.
• Als de korrels glazig beginnen te worden, voeg je de rode wijn toe aan de pan. Zet het vuur middelhoog en laat de wijn voor een groot deel in de korrel trekken.
• Is de wijn erin getrokken? Voeg dan 2 soeplepels bouillon toe aan de pan. Steeds wanneer dit weer in de korrel is getrokken, voeg je opnieuw bouillon toe.
• Na ongeveer 3 keer opnieuw bouillon schenken, voeg je flink wat peper en zout, 1 laurierblad, een snufje chilipoeder en de takjes tijm toe aan de pan. Roer weer goed door elkaar.
• Snijd de champignons in plakjes en bak deze kort in een aparte pan met olijfolie. Voeg deze dan toe aan de pan met risotto.
• Bak in diezelfde pan de plakjes spek om en om krokant. Let op: dit gaat best snel. Voeg ondertussen ook 4 plakjes ongebakken spek (in stukjes gesneden) toe aan de pan risotto
• Kluts terwijl je bezig bent 1 ei op een plat bord en zet een bord paneermeel daarnaast. Haal de bolletjes geitenkaas één voor één door een zak met bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer en frituur de geitenkaasjes dan in een pan met een laag olijfolie. Zet het vuur laag-middelhoog en blijf erbij, want dit gaat heel snel.
• Voeg een grote klont boter toe aan de pan en rasp ongeveer 4 eetlepels kaas over de pan. Roer wederom goed door.
• Schep de risotto op de borden en verdeel de plakjes spek erover. Leg de bolletjes geitenkaas erop en garneer alles met geraspte kaas en fijngehakte peterselie.