Hmmmmmmm… wat is deze risotto lékker!!
Dit is wat mij betreft een perfect herfstrecept. Als ik aan herfst denk, denk ik ook gelijk aan pompoen. Ik vind het een heerlijke groentesoort en je kan er zoveel lekkers mee maken.
Risotto is echt een grote favoriet van mij en dat maak ik graag. Het enige nadeel is dat je er de hele tijd bij moet blijven. Maarja, als dat het nou is…
De eerste gerechten die ik ooit maakte, waren risotto’s. Ik leerde het van een vriendin en wij maakten dan meestal een standaard risotto gevuld met verschillende soorten vis, spinazie en champignons. Zo leuk als ik terugdenk aan die tijd, want toen kon ik echt nog níks in de keuken.
3 personen
Duur: 45 minuten
Pompoen- en tomatenrisotto met burrata en serranoham
Ingrediënten
- 250-300 gram risottorijst
- 1 grote teen knoflook
- 1 gele ui
- 1,2 liter water
- 1 blokje groentebouillon
- Peper en zout
- 1 flespompoen
- 300 ml tomato Fritto
- Snuf knoflookpoeder
- Snuf uienpoeder
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 2 grote takjes tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- 250 ml kookroom
- 1 stracciatella burrata
- 50 gram serranoham
- 4 eetlepels strooikaas
- Peterselie voor de garnering
Bereiding
- Snijd de pompoen in blokjes, leg deze op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie. Zet deze voor 30-35 minuten in de oven op 180 graden.
- Nadat de pompoen uit de oven komt, blend je deze in een foodprocessor/blender. Voeg hierna ook de tomato frito, uienpoeder, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, paprikapoeder, tijm, peper en zout toe. Blend opnieuw.
- Als laatste voeg je de kookroom toe. Blend alles nog één keer.
- Vul een pan met water, breng deze aan de kook en voeg hier het bouillonblokje aan toe. Als het water kookt, kun je het vuur weer lager zetten.
- Snijd de ui en knoflook fijn en bak in een grote pan met olijfolie. Voeg hier ook de risottorijst aan toe en bak totdat de korrel glazig wordt (2-3 min).
- Voeg 2-3 soeplepels bouillon toe aan de risotto, totdat het onder water staat. Wacht tot alle bouillon is ingetrokken, en herhaal dit proces.
- Voeg de pompoen- en tomatensaus toe aan de pan en roer heel goed door elkaar.
- Voeg nog wat peper, zout, chilivlokken, een klont boter en wat strooikaas toe aan de pan. Meng alles weer goed door elkaar. Proef of de korrel zacht genoeg is. Voeg anders nog een klontje boter toe.
- Vul je bord met risotto met daarop wat serranoham en burrata.
- Garneer met paprikapoeder en peterselie.
- Bekijk hier de video!