Pistache koekjes

13 februari 2024

Pistache koekjes

Hoe mijn liefde voor pistache is ontstaan? Geen idee, maar ik vind het zo lekker en als ik nu een dessert met pistache op de kaart zie staan, bestel ik het gelijk. Oh wat vind ik dat heerlijk zeg.

Even voor de duidelijkheid: pistache crème/pistache pasta is wat anders dan pistache pesto! De één is lekker op naanbrood of door de pasta en de ander is lekker in desserts of op koekjes.

Dit koekjesrecept heb ik al eens eerder gemaakt, maar dan met meer citroen, mascarpone en frambozen. Die zijn perfect voor de lente/zomer.

6 koekjes

Duur: 2 uur

Pistache koekjes

Ingrediënten

• 200 gr zelfrijzend bakmeel

• 100 gr boter

• 1 ei

• 1 Citroen

• Snuf zout

• 100 gr kristalsuiker

• 1 theelepel vanille aroma

• 1/2 zakje bakpoeder

• Handje pistachenootjes

• 75 gr witte chocolade + extra voor garnering

• 2 grote eetlepels pistache crème of pistache pasta

Tip: ze zijn best groot, als je het bolletje kleiner maakt, worden de koekjes minder groot.

Bereiding

• Meng met je hand kort het bakmeel met de suiker, het bakpoeder, het zout en de vanille aroma in een grote kom.

• Rasp de schil van 1 citroen boven de kom, snijd deze in tweeën en knijp het snap uit boven de kom. Meng alles weer even door elkaar.

• Voeg het ei toe en als laatste de boter. Kneed alles goed door, zodat er een plakkerig deeg ontstaat. Snijd wat pistachenootjes fijn, voeg toe en kneed nog eens goed.

• Beleg een grote bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

• Maak met een ijsschep bolletjes en schep deze op de bakplaat. Zorg ervoor dat er wel wat ruimte tussen de bolletjes zit, aangezien ze een stuk groter worden.

• Druk de bolletjes een klein beetje platter en zet de schaal voor zo’n 20 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen.

• Breng een steelpannetje met water aan de kook en zet er een diep bord op. Laat de witte chocolade met pistache crème daarin smelten. Verdeel deze romige, groene crème over de koekjes.

• Garneer de koekjes met wat fijngesneden pistachenootjes en witte chocolade.

Bekijk ook deze recepten

Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Komkommer met Japanse tonijn
Pitabroodjes eiersalade met kip en truffel
Cookies