Stoofvlees is iets wat ik nu het liefste iedere week 1 of 2 keer maak. Een tijd geleden had ik altijd het idee dat het super lang duurde, ik er geen tijd/zin in had en dat ik die smaak niet aan zo’n gerecht zou krijgen. Dan zou het tenslotte zonde zijn van m’n tijd die dag..
Na een paar soorten ragu en flink wat stoofvlees hier thuis, ben ik erachter dat het absoluut niet zonde is van je tijd, want het is gewoon zó super lekker.
Een patatje stoofvlees wilde ik echt al jaren maken, maarja, haal je dan een patatje bij de snackbar? (Nee tuurlijk niet) Of haal je patat uit een zak, om deze thuis in de oven/frituur te maken?
Ik besloot zelf patat te gaan snijden en maken en ik hoop dat iedereen dit gaat doen, want deze was zoooo lekker!! Bijna zonde dat het bord op was..
1 grote pan
Ingrediënten
500-600 gr runderriblappen
2 grote teentjes knoflook
2 gele uien
3 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2,5 theelepel paprikapoeder
1 grote eetlepel appelstroop
200 ml rode wijn
1 bruin biertje Leffe
2 laurierbladen
3 kruidnagels
1 theelepel Franse mosterd
Peper en zout
200 ml water
1 blokje runderbouillon
1 grote eetlepel bruine suiker
4 aardappelen
Bereiding
Snijd de knoflook en ui fijn en de riblappen in stukjes van ongeveer 4 bij 4 cm
Laat een grote klont boter smelten in de pan en bak de riblappen hier even kort om en om in. Zodat ze aan alle kanten een beetje dichtgeschroeid zijn. Houd deze vervolgens allemaal apart in een bakje.
Bak in diezelfde pan de ui en knoflook.
Schenk de rode wijn erbij en schep de appelstroop in de pan. Roer alles goed door elkaar en voeg de paprikapoeder, blaadjes van de tijm en rozemarijn, peper en zout, kruidnagels, mosterd en laurierbladen toe aan de pan. Blijf alles even roeren.
Schenk beetje bij beetje het bier in de pan, maar blijf roeren. Verkruimel ondertussen het bouillonblokje over de pan en schep de lepel suiker erbij.
Maak je dit in een slowcooker? Schep alles dan over in de slowcooker, voeg de stukjes riblappen toe en schenk het water erbij. Zet de slowcooker op 1 en laat dit lekker lang pruttelen. Ik deed dit 8 uur (vanwege werk), maar dit kan ook iets korter.
Schil de aardappelen. Snijd deze in tweeën of drieën en snijd dat weer in reepjes van 2 of 3. Laat deze reepjes voor ongeveer een uurtje in een pan of kom met koud water en wat zout liggen.
Dep de reepjes droog en laat even drogen.
Laat flink wat olie warm worden in een grote pan en frituur de patat hier zo’n 5-7 minuutjes. Haal ze er vervolgens uit en leg ze op bakpapier. Dep weer even een beetje droog.
Voeg wat extra olijfolie toe aan de pan en frituur na ongeveer 10-15 minuten de patat opnieuw. Doe dit, totdat ze lekker krokant en knapperig beginnen te worden. Dit kan wel even duren, dus heb geduld.
Schep de patatjes op je bord en schep het stoofvlees erover.