Maak ik een gerecht met kip en champignons? Dan weet ik vooraf al dat mijn inbox gaat ontploffen en dat gebeurde bij dit recept weer.
Bij de koude maanden horen ook ovenschotels en ik krijg vaak de vraag of ik er meer van wil delen. Ik snap wel waarom, want die zijn makkelijk voor te bereiden. Deze trouwens ook. Maak ‘m op zondag alvast, want dan hoef je op maandag alleen de kaas en paneer toe te voegen. De oven doet de rest. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Ik hou echt enorm van dit soort gerechten, want dit recept heeft alles waar ik van hou: kip, champignons, pasta, kaas en een krokant korstje.
3 personen
Duur: 1 uur +
Pasta ovenschotel met kip en champignons
Ingrediënten
- 350 gram penne pasta
- 400 gram kastanjechampignons
- 400 gram kipfilet
- 1 gele ui
- 1 grote teen knoflook of 2 kleintjes
- 3 takjes tijm (blaadjes ervan)
- 3 grote eetlepels bloem
- 400 ml paddenstoelenfond
- 1 blokje paddenstoelenbouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 200 ml kookroom/kookzuivel
- Peper en zout
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel kipkruiden
- 150 gram ovengratin geraspte kaas
- Paneermeel
- Eventueel wat bloem of maizena om te binden*
Bereiding
- Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking en spoel daarna af.
- Snijd de knoflook en ui fijn en bak in een pan met olijfolie.
- Snijd de kip in stukjes en de champignons in plakjes. Voeg na 2 minuten de kip met kipkruiden toe aan de pan en bak even 3-4 minuten mee.
- Voeg dan de champignons toe aan de pan.
- Voeg na ongeveer 5 minuten bakken de bloem toe aan de pan en roer alles dan heel goed door elkaar. Blijf roeren.
- Je schenkt na 3 minuten (ongeveer) de paddenstoelenfond en kookzuivel erbij. Voeg dan ook de sojasaus, tijm, paprikapoeder, peper, zout en het blokje paddenstoelenbouillon toe.
- Laat alles zo’n 10 minuten pruttelen.
- Wordt de saus niet dikker? Voeg dan een beetje maizena of bloem (met een klein beetje water gemengd) toe aan de pan, zodat de saus iets dikker wordt.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voeg nu de pasta toe aan de pan en meng alles goed. Schep alles in een ovenschaal.
- Garneer de ovenschaal met de geraspte kaas en daarboven een flink laagje paneermeel. Zet de ovenschaal voor ongeveer 50 minuten in de oven.