Orzo met zongedroogde tomaten en chorizo

12 juni 2022

Orzo met zongedroogde tomaten en chorizo

Bij het zien van dit bord denken jullie misschien dat het een tomatenrisotto is, maar niets is minder waar. Dit is namelijk orzo. Een pastasoort die ik hiervoor nog nooit gebruikt had, maar wel dagelijks voorbij zag komen.

Zo nu en dan vraag ik mijn vriendinnen of zij een idee hebben voor wat ik kan gaan koken de dag daarna. Af en toe hoor ik ideeën waarbij ik denk, dat zoek je maar bij een andere foodblog (😜), maar vaak komen er suggesties voorbij waar ik wel iets mee kan. Zo ook met orzo dus.

Wat bij iedereen in de smaak valt is pasta met tomatensaus. Nu is het zo dat ik 2 weken geleden nog zo’n gerecht online heb gezet, dus hij moest toch even heel anders worden en dat is zéker gelukt.

Dit is er namelijk een met zongedroogde tomaat, chorizo en gamba’s. Wanneer je de combinatie proeft, heb je het idee dat je in een soort droomwereld bent beland. Voor heel even maar, want je bord is binnen 3 minuten op..

Het is heel eenvoudig te maken, want je mikt alles in een pan en moet er alleen even bij blijven staan.

2 personen

Ingrediënten

• 300 gr orzo

• +- 700 ml water

• 1 blokje groente bouillon

• 14 gamba’s

• 150 gr zongedroogde tomaten

• 8 grote kastanjechampignons

• 3 takjes tijm

• 1,5 theelepel Italiaanse kruiden

• Scheut witte wijn

• 1 teen knoflook of snuf knoflookpoeder

• 1 gele ui

• 1/2 chorizoworst

• 1 theelepel paprikapoeder

• Parmezaanse kaas

• Peper en zout

• Klont boter

• • 1 laurierblad

Bereiding

• Snijd de ui (en eventueel knoflook) fijn, de champignons in plakjes en de chorizo in kleine partjes. Bak dit in een grote pan met olijfolie.

• Wanneer je knoflookpoeder gebruikt, voeg je deze nu, samen met de paprikapoeder, peper en zout, Italiaanse kruiden en de blaadjes van de takjes tijm toe aan de pan. Roer alles goed door.

• Voeg nu de orzo en zongedroogde tomaatjes toe aan de pan en roer even kort door elkaar. Schenk dan de wijn erbij, verkruimel het bouillonblokje erover en voeg het laurierblad toe.

• Wacht tot de wijn een beetje opgenomen wordt door de orzo en schenk dan de helft van het water bij de pan.

• Als het water weer bijna allemaal opgenomen is, voeg je de rest toe.

• Bak ondertussen in een andere pan de gamba’s met wat peper en zout in een pan met olijfolie.

• Wanneer al het water is opgenomen in de orzo, voeg je wat parmezaanse kaas (+- 1,5 eetlepel) en een klont boter toe. Roer door, totdat het gesmolten is.

• Proef of de korrel zacht genoeg is. Is dat niet het geval? Voeg dan nog wat water of een scheut wijn toe aan de pan.

• Schep de orzo op je bord met daarop de gamba’s. Strooi er nog wat kaasrasp overheen.

Bekijk ook deze recepten

Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Komkommer met Japanse tonijn
Pitabroodjes eiersalade met kip en truffel
Cookies