Oosterse asperges met gegrilde tonijn

28 maart 2022

Oosterse asperges met gegrilde tonijn

De beste maanden van het jaar komen er weer aan en niet alleen omdat het lente/zomer wordt, maar vooral omdat de witte asperges er weer zijn. Eíndelijk!!

Wanneer het aspergeseizoen erop zit, hang ik het liefst gelijk weer een aftelkalender op, voor wanneer het witte goud weer in de schappen komt. Klinkt misschien wat overdreven, maar ik vind het echt zó verschrikkelijk lekker.

De “normale” bereiding met bijvoorbeeld zalm, ham, Hollandse garnalen en aardappeltjes vind ik geweldig, maar ik vind het nog leuker om allemaal nieuwe recepten uit te proberen met asperges. Zo maakte ik vorig jaar gefrituurde (beste recept ever).

Aangezien ik natuurlijk gek ben op Oosters eten, dacht ik gelijk “mijn liefde voor asperges en Oosters eten gaan vast goed samen, want 1+1 = gewoon 2!”.

Zo gedacht zo gedaan. Het waren een paar mooie minuten waarin ik van iedere hap iets meer ging genieten.

Iedereen wil dit recept proeven, want het is zó gigantisch lekker.

1 persoon

Ingrediënten

• 5 asperges

• 1 eetlepel suiker

• Klont boter

• 1 ei

• 100 gr tonijnsashimi

• Cajun kruiden

• 2 eetlepels furikake kruiden (of verkruimelde groene zak wasabi crackers)

• 3 eetlepels sojasaus

• 3 eetlepels ketjap manis

• 1 eetlepel honing

• sesamzaadjes

• 1 cm gember

• 1 bosuitje

• 5 champignons

• Handje wasabicrackers

• peterselie tee garnering

• Klein handje cashewnoten

• Gebakken uitjes ter garnering

• +- 50 gr taugé

Bereiding

• Snijd van de achterkant bij alle asperges ongeveer 2-3 cm af. Laat de asperges nu een half uur weken in een kom met koud water.

• Wanneer de asperges uit het water komen schil je ze allemaal.

• Breng een grote pan met water, een eetlepel suiker en een klont boter aan de kook en voeg hier de asperges aan toe. Kook deze zo’n 12 minuten.

• Vul ondertussen en klein kommetje of bakje met cajunkruiden en haal de tonijnsashimi hier met alle 4 de kanten doorheen. Bak deze héél kort om en om in een pan met olijfolie. Het gaat erom dat er aan alle kanten alleen een dun gegrild randje ontstaat en de rest van de tonijn gewoon rauw blijft. Zet deze voor even in de koelkast om af te koelen, zodat je hem zo makkelijker kunt snijden.

• Wanneer de tonijn is afgekoeld, haal je hem uit de koelkast en verdeel je wat furikake kruiden over een bord. Dep de bovenoant van de tonijn nu helemaal in de kruiden. Snijd nu voorzichtig dunne plakjes van de tonijn.

• Breng een steelpannetje met water aan de kook en kook hier je ei zo’n 8-9 minuten in. Voeg de laatste 3 minuten de taugé toe en kook deze kort mee.

• Meng de sojasaus, ketjap manis, honing, fijngesneden gember en wat sesamzaadjes met een lepel in een kommetje. Proef of de smaak goed is, voeg anders iets meer van hetgeen toe dat je mist.

• Snijd de champignons in partjes en bak deze in een pan met olijfolie. Voeg de laatste 2 minuten de cashewnoten toe.

• Verdeel 3/4 van de saus over een schaal of bord en schep hier de asperges op.

• Beleg de asperges nu met de taugé, champignons en cashewnoten en de plakjes tonijn.

• Snijd het ei door de helft en leg deze, samen met de wasabicrackers aan de zijkanten.

• Garneer je bord met wat fijngesneden bosui, wat gebakken uitjes, extra sesamzaadjes en schenk het laatste beetje marinade over je bord.

Bekijk ook deze recepten

Warme geitenkaas pastasalade met zoete aardappel
Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Granada
Cookies