Mushroom wellington

27 december 2022

Mushroom wellington

Dit leuke gerecht at ik eerste kerstdag samen met mijn vriendinnen. Het was de laatste hap, nadat wij veel andere hapjes, lekker chips-nootjes-chocolaatjes en veel cocktails hadden gehad. Iedereen had trek en het was een perfecte afsluiter. Een vriendin noemde het een geweldig gerecht voor “als je op zo’n koude, regenachtige dag de hele dag in de bank zit”. Ik vond hem zelf ook lekkerder dan verwacht.

Gisteren (tweede kerstdag) vroeg diezelfde vriendin: “Lucia….. zat er eigenlijk knoflook in jouw hapjes? Want dan moet iedereen daarna geschrokken zijn van ons”. Toch had ik er over nagedacht en heb ik in geen een hapje knoflook gedaan. Dat doen we weer met oudjaarsavond wanneer we thuisblijven haha.

Dit recept is overigens super makkelijk om te maken. Ik probeerde laatst mini beef wellingtons te maken en dat mislukte helemaal, maar dit kan eigenlijk niet eens mislukken. Win-win.

1 mushroom wellington

• 1 groot vel bladerdeeg of tante fanny flammkuchendeeg

• 8 plakken ontbijtspek

• 1 gele ui

• 400 gr champignons

• 3 takjes tijm

• 1 takje rozemarijn

• 2 theelepels paprikapoeder

• Snuf chilipoeder

• 2 theelepels kerriepoeder

• Peper en zout

• 1 ei

• 5 eetlepels ketjap manis

• 150 ml kookroom

• Maizena

• 1 – 1,5 eetlepel grove mosterd

• Geraspte kaas

• Sesamzaadjes

Bereiding

• Rol het bladerdeeg helemaal uit en begin na ongeveer 4 cm sneetjes te maken, zoals op onderstaande foto.

• Snijd de champignons in partjes en de ui in halve ringen. Bak deze in een grote pan met olijfolie. Schenk na een paar minuten de ketjap in de pan, roer even goed door elkaar en bak mee en voeg dan de kookroom toe. Net als de paprikapoeder, tijm, rozemarijn, chilipoeder, kerriepoeder, peper en zout.

• Laat alles even goed bakken, maar voeg na een tijdje flink wat maizena toe (eerst 2 grote eetlepels, daarna misschien iets meer) zodat de saus dik wordt.

• Smeer het middelste, lange stuk van het deeg in met mosterd en verdeel vervolgens de plakken spek erover. Schep hier dan de champignons op.

• Rasp flink wat kaas over het hele midden en probeer er nu een “pakketje” van te maken. Vouw het bovenste en onderste deel alvast naar binnen en begin vervolgens vanaf bovenaan plakjes over elkaar te plakken.

• Kluts een ei en smeer het deeg hier helemaal mee in. Garneer het met wat sesamzaadjes.

• Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de wellington voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. Je ziet zelf wanneer hij goed is. Als het deeg mooi bruin is, is de wellington klaar. Wordt hij te snel verbrand op sommige plekken? Dek hem dan even af met folie in de oven.

Bekijk ook deze recepten

Truffel udon noedels
Aardbei tiramisu
Honingkip salade met burrata
Aubergine curry
Cookies