Broodjes met dip zijn wat mij betreft altijd goed.
9 van de 10 keer bestel ik dat ook extra bij een restaurant en wanneer ik thuis met vriendinnen zit vind ik het ook heerlijk om er een middag/avond mee te beginnen.
Normale stokbroodjes zijn natuurlijk super lekker, maar Italiaanse broodjes (focaccia) is nog 10 keer lekkerder als je het mij vraagt.
Ik maakte kleine focaccia’s met zongedroogde tomaat en olijf, maar hiermee kun je natuurlijk ook variëren. Denk aan cherrytomaatjes en rode ui bijvoorbeeld.
9 broodjes
Ingrediënten
- 1 bakje groene olijven
- 1 bakje zongedroogde tomaten
- 500 gr bloem
- 15 gr zout
- 15 gr suiker
- +- 1,5 zakje gist
- 300 ml lauw water
- 2 teentjes knoflook of 1 grote
- 3 takjes rozemarijn
- Olijfolie
- Zeezout om te bestrooien
Bereiding
- Plet de teentjes knoflook (niet snijden dus! Alleen pletten). Giet een laagje olijfolie in een bakje en leg hier de knoflook, samen met de takjes rozemarijn in. Laat dit even intrekken.
- Doe de bloem, zout, suiker en gist in een kom en meng dit even kort.
- Giet het water erbij en kneed het deeg zo’n 10 minuten goed door.
- Bestrijk het met een klein beetje olijfolie en laat de deegbal nu met een theedoek eroverheen zo’n 30 minuten (iets langer mag ook) rijzen op kamertemperatuur.
- Pak vervolgens het deeg en kneed weer even goed door.
- Maak verschillende bolletjes. Je kunt de olijven en tomaten er alvast doorheen kneden, of je kunt ze in het deeg drukken wanneer ze op het bakpapier op een ovenplaat liggen.
- Zorg ervoor dat de broodjes een beetje plat en uit elkaar op de bakplaat liggen. Bestrooi deze met de olijfolie en takjes rozemarijn (haal de knoflook eruit). Bestrooi alles met grof zeezout.
- Laat dit weer met een theedoek erover zo’n 30 minuten rijzen.
- Bak de broodjes nu ongeveer 13 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Je ziet zelf wanneer ze goed van kleur zijn.