Lemon meringue taartjes

17 april 2023

Lemon meringue taartjes

Het taartje wat iedereen bekend in de oren klinkt is een slof. Of dat nou aardbei, chocola, kersen of een andere vulling is, maakt niet uit. Hij wordt in ieder geval (en ik denk vooral in Volendam) héél veel gemaakt en verkocht.

Het is ook gewoon een super lekkere bodem en het spijs erin maakt het helemaal af. Zelf heb ik er al honderd gemaakt en dit keer waren het kleine. Deze zijn echt perfect voor bij de koffie of voor je visite. Ze zijn niet zo machtig en dat is wat je wil.

Deze mini sloffen zijn gemaakt met citroenvulling en eiwit daarboven. Lemon meringue sloffen dus.

De eerste keer dat ze de oven in gingen, is bijna het huis in de brand gevlogen, omdat ze topping verbrand was. Blijf daarom bij de oven staan, want van 1 naar 2 seconden is alles verbrand. Gelukkig kon ik de topping eraf schuiven en weer een nieuwe maken.

Duur: 2 uur

4 personen

4 lemon meringue slofjes

Ingrediënten

Deeg:

• 250 gr bloem

• 5 eetlepels kristalsuiker

• 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

• 1 ei

• 3 theelepels citroensap

• Snuf zout

• 1 zakje bakpoeder

• 180 gr boter

Let op: je houdt wat deeg over, dus je kunt er meerdere maken!

Topping:

• 1/2 pakje amandelspijs

• 3 theelepels citroensap

• 1 ei

• 3 eiwitten

• 3 eetlepels kristalsuiker

• 3 eetlepels lemoncurd

Bereiding

• Meng voor het deeg al die ingrediënten met de hand, totdat er een deegbal ontstaat. Pak dit even in met wat vershoudfolie en laat het ongeveer 1 uur in de koelkast liggen.

• Verwarm de oven voor op 180 graden.

• Strooi wat bloem op het aanrecht en maak vier kleine rondjes van het deeg. Druk de sloffenring in het deeg en zet ieder rondje (met sloffenring eromheen) op een bakplaat met bakpapier.

• Meng de amandelspijs met het ei en de citroensap in een bakje. Doe dit met de hand. Schep vervolgens op ieder plakje deeg wat van het spijs. Zorg ervoor dat je dit in het midden doet en de randen een beetje vrij blijven. Zet de bakplaat nu voor 20 minuten in de oven.

• Als de bodempjes uit de oven komen, haal je direct de ringen eraf. Voorzichtig, want het deeg is nog zacht. Laat de bodempjes goed afkoelen.

• Maak met een lepel de lemoncurd los in een kommetje. Schep wat van het lemoncurd in het midden van de bodempjes.

• Klop in een vetvrije kom de 3 eiwitten helemaal stijf met een mixer. Dit duurt even, maar als je de kom helemaal andersom kunt houden, zonder dat het eruit valt, is het eiwit goed. Voeg dan de suiker toe en meng nog even kort.

• Schep het mengsel in een spuitzak en maak toefjes op de taartjes.

• Je kunt de eiwitten nu met een brander kort aanbranden, of je zet ze héél kort in de oven onder de grill. Dit kan 1 of 2 minuten duren en dan verbranden ze gelijk, dus blijf erbij en let heel goed op !!

Bekijk ook deze recepten

Pistache tiramisu
Caesar poké bowl
Bagel beenham en bagel kipham
Gorgonzola ravioli
Cookies