Lamsracks met kruidenkorst en aardappelpuree

22 december 2023

Lamsracks met kruidenkorst en aardappelpuree

Lam is heerlijk en mijn eigen lamsstoof is dan ook één van mijn favoriete recepten, maar toch vind ik lamsracks op deze manier ook wel wat hebben. Het ziet er altijd zo leuk en lekker uit.

Deze lamsracks met kruidenkorst zijn lekker voor feestdagen en luxe etentjes, maar ze zijn natuurlijk ook hartstikke lekker op een normale, regenachtige zaterdagmiddag. 😊

Deze kruidenkorst is overigens ook lekker op een stukje kabeljauw uit de oven.

2 personen

Duur: 45 minuten

Lamsracks met kruidenkorst en aardappelpuree

Ingrediënten

• 400-500 gr lamsracks

• Peper en zout

Voor de kruidenkorst:

• 1 gele ui

• 1 teen knoflook

• 3 takjes tijm

• 3 takjes rozemarijn

• 2 eetlepels fijngesneden peterselie

• Peper en zout

• Snuf paprikapoeder

• Scheut olijfolie

• 75 gr boter

• 4 grote eetlepels panko

Voor de aardappelpuree:

• 400 gr stamppot aardappelen

• Flinke scheut melk

• Peper en zout

• Klein snufje nootmuskaat

• Klont boter

Je hebt niet per sé alle aardappelpuree nodig !

Voor de jus:

• 5-6 eetlepels vet van lamsracks

• 250 ml runderfond

• 3 eetlepels bloem

• Peper en zout

Bereiding

• Snijd een ruitjesvorm in het vet van de lamsracks en strooi er peper en zout over.

• Laat een klont boter smelten in een pan en bak de lamsracks om en om. Schroei alleen even dicht. Bewaar het vet in de pan.

• Maal de knoflook, ui, rozemarijn, tijm, paprikapoeder, olijfolie, peterselie, peper en zout fijn in een foodprocessor.

• Laat de boter smelten in de magnetron en voeg het mengsel hier aan toe. Voeg nu ook de panko toe en meng goed. Smeer de vetkant van de lamsracks helemaal in met dit kruidenmengsel.

• Leg de lamsracks nu in een ovenschaal met wat klontjes boter eromheen en de kruidenkorst naar boven.

• Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de lamsracks zo’n 22-25 minuten in de oven staan. Leg de lamsracks vervolgens nog zo’n 10 minuten in folie. Bewaar het vet uit de schaal.

• Verwarm het vet uit de schaal samen met het vet in de pan en voeg na een paar minuten wat bloem toe. Roer goed door elkaar en schenk na 3-4 minuten de runderfond toe. Roer weer goed door elkaar en voeg peper en zout toe. Is de jus te dun? Voeg wat extra bloem of allesbinder toe.

• Kook ondertussen de aardappelen in een pan met water en giet dan af. Voeg de overige ingrediënten toe aan de aardappelen en stamp deze goed met een stamper, totdat je een lekkere puree hebt.

• Schep de puree op de borden en leg de lamsracks erop. Schenk de jus eromheen.

Bekijk ook deze recepten

Warme geitenkaas pastasalade met zoete aardappel
Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Granada
Cookies