Kip in romige champignonroomsaus met prosciuttoham

28 oktober 2023

Kip in romige champignonroomsaus met prosciuttoham

Champignonroomsaus: mn favoriet!!!

Vorig jaar maakte ik de rijst met biefstukreepjes en champignonroomsaus. Ik heb nog nooit zóveel mensen 1 gerecht zien maken. Wow!!

De paddenstoelenfond was echt wéken uitverkocht bij de plaatselijke Albert Heijn en ik werd zefs gebeld door mensen, om te vragen waar zij deze nog meer konden kopen. “Ik heb er een paar besteld”, “ik ben ervoor naar Purmerend gereden” en “ik heb ze bij m’n werk in de AH gekocht”, is wat mensen zeiden. Ik heb er heel hard om gelachen!!

Ik denk niet alleen dat het komt omdat deze saus zo lekker is, maar ook omdat ie heel makkelijk te maken is. Het zijn een paar simpele ingrediënten in een pan en je bent klaar.

Ik zag een lookalike van dit gerecht bij halfbakedharvest (favoriete foodaccount) en daar wilde ik graag mijn eigen versie op maken. Dat is aardig gelukt, want dit was echt een feestje en aangezien iédereen om het recept vroeg, deel ik hem gelijk!

2 personen

Duur: 25 minuten

Kip in champignonroomsaus met prosciuttoham

Ingrediënten

  • 300 gr kipdijfilet
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 300 gr champignons
  • Klont boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 300 ml paddenstoelenfond
  • 1 blokje paddenstoelenbouillon
  • 100 ml witte wijn
  • 150 ml kookroom
  • 3 takjes tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout
  • 3 plakken prosciuttoham
  • 2 eetlepels geraspte kaaspoeder (strooikaas)
  • Scheut ketjap manis

Ik at dit met brioche broodjes uit de oven, maar je kunt het ook eten met rijst, of extra groenten.

Bereiding

  • Strooi peper, zout en wat kipkruiden over de kip en snijd deze in mooie stukken. (1 kipfilet in drieën). Bak deze in een pan met wat olijfolie en een scheut ketjap om en om (3 om 3 minuten). Haal de kip nu weer even uit de pan.
  • Snijd de knoflook en ui fijn en de champignons in plakjes. Bak dit in dezelfde pan met een beetje olijfolie en een klont boter.
  • Voeg na een paar minuten de eetlepels bloem toe en blijf even 2 minuten roeren.
  • Schenk nu de wijn erbij en 2 minuten later de kookroom en paddenstoelenfond. Voeg nu ook de kipfilet weer toe.
  • Verkruimel het bouillonblokje erover, strooi peper, zout en paprikapoeder in de pan en voeg de geraspte kaas en tijm (blaadjes) toe. Voeg een kleine scheut water toe en zet nu de deksel op de pan voor zo’n 15 minuten.
  • Bak in een aparte pan met een klein beetje olijfolie de prosciuttoham krokant.
  • Serveer alles samen.

Bekijk ook deze recepten

Blini warmgerookte zalm met guacamole
Runderstoof met zoete aardappel
Romige pompoenpasta met champignons en feta
Prei stamppot met pulled chicken
Cookies