Ketjap risotto met kaascrumble

12 maart 2024

Ketjap risotto met kaascrumble

Als ik een favoriete saus moet noemen, zal ik altijd ketjapsaus zeggen. Ik vind dit zó lekker en het is zo’n smaakmaker. Ketjap maakt alles beter en door simpele roerbakgroenten is het ook heerlijk.

Op mijn site en TikTok staat het recept van rijst met biefstukreepjes en romige ketjapsaus. Deze is ontelbaar veel nagemaakt en op TikTok meer dan 300.000 keer bekeken. Bizar!

Deze ketjap risotto mét krokante kaascrumble vond ik echt ongelooflijk lekker en de rest thuis ook. Toen ik vroeg hoe het eten was, kreeg ik als antwoord: “sssstt.. ik ben even in stilte aan het genieten van deze geweldige maaltijd.”

3 personen

Duur: 45 minuten

Ketjap risotto met kaascrumble

Ingrediënten

Voor de risotto:

• 250 gr risottorijst

• 1 teentje knoflook

• 1 gele ui

• 150 ml droge witte wijn

• 750 ml water

• 1 blokje groentebouillon

• 10 kastanjechampignons

• 1 rode paprika

• 1 paksoi

• 3 eetlepels Parrano strooikaas

• handje cashewnoten

• Klont boter

Voor de kaascrumble:

• +- 6 eetlepels geraspte kaas

• Snuf paprikapoeder

• Peper en zout

Voor de ketjapsaus:

• 6 eetlepels ketjap manis

• 4 eetlepels ketchup

• 250 ml water

• Half runderbouillon blokje

• 1 eetlepel bruine suiker

• 1 teen knoflook

Bereiding

• Pak een bakplaat met bakpapier en rasp flink wat kaas erover. Strooi er paprikapoeder, peper en zout over en zet de bakplaat voor zo’n 10-15 minuten op 200 graden in de oven (of totdat de kaas bruin en knapperig lijkt te worden). Haal de bakplaat uit de oven, wacht even 2-3 minuten en maak de kaas dan stuk met een lepel.

• Snijd voor de ketjapsaus de knoflook fijn. Bak in een pan met olijfolie. Voeg na 1 minuut de ketjap en ketchup toe, roer even kort door elkaar en schenk dan wat water erbij. Voeg de suiker toe en verkruimel het bouillonblokje erover. Laat alles pruttelen en blijf roeren. Als de saus dik genoeg is, zet je het vuur lager. Is de saus te waterig? Voeg wat bloem, allesbinder of maizena toe.

• Breng een pan met water en het bouillonblokje aan de kook. Zet het vuur gelijk laag.

• Snijd de knoflook en ui voor de risotto fijn en bak in een pan met olijfolie. Voeg na 3 minuten de risottorijst toe en roer even totdat de korrel glazig begint te worden. Schenk dan de wijn erbij.

• Is de wijn opgenomen in de korrel? Voeg dan wat soeplepels bouillon toe, totdat de korrel onder water staat. Wacht totdat de bouillon weer in de korrel is opgenomen en voeg dan opnieuw bouillon toe. Herhaal dit totdat alle bouillon op is.

• Snijd de champignons, paprika en paksoi fijn en bak in een aparte pan met olijfolie. Voeg dit toe aan de pan met risotto. Voeg ook de ketjapsaus toe aan de pan en roer heel goed door elkaar.

• Voeg als laatste de strooikaas, cashewnoten en boter toe aan de pan en roer weer door elkaar.

• Schep de risotto op de borden en garneer met de kaascrumble.

Bekijk ook deze recepten

Warme geitenkaas pastasalade met zoete aardappel
Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Granada
Cookies