Italiaanse mosselen

22 juli 2025

Italiaanse mosselen

Het is eindelijk weer mosseltijd en dat betekent: alle soorten mosselpannetjes.

Love de standaard mosselpan hoor, maar ik vind het ook te leuk en lekker om andere variaties te maken. Denk aan curry mosselen, mosselen in pittige tomatensaus, Aziatische mosselen en nu dus Italiaanse mosselen.

Wat ik wel altijd zonde vind, is de saus die overblijft. Deze tomatensaus kun je natuurlijk met brood eten, maar je zou er ook wat rijst of pasta bij kunnen koken. Zo heb je een maaltijd die meer vult én zo verspil je niks.

Ik vind het altijd heerlijk om mosselen met brood te eten. Een breekbrood, of vers zuurdesem bijvoorbeeld. Los is het natuurlijk ook verrukkelijk, maar alle meningen verschillen.

Deze staan echt binnen enkele minuten op tafel. Perfect als je een groepje eters krijgt, of gewoon voor je gezin kookt.

2 personen

Duur: 20 minuten

Italiaanse mosselen

Ingrediënten

  • 2 kilo mosselen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gele ui
  • 300 gram gepelde tomaten
  • 70 gram tomatenpuree
  • 150 ml droge witte wijn
  • Basilicumblaadjes (8 + extra voor garnering)
  • 1 theeleepel Italiaanse kruiden
  • Peper en zout
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Peterselie voor de garnering

Extra: brood om te serveren

Bereiding

  • Snijd de knoflook en ui fijn en bak in een pan met olijfolie. Schenk hier de wijn bij en voeg hier na 2-3 minuten de tomatenblokjes, tomatenpuree, Italiaanse kruiden, peper, zout en zo’n 8 grote blaadjes fijngesneden basilicum aan toe.
  • Spoel de mosselen af onder de kraan. Blijven er mosselen openstaan? Gooi die dan weg.
  • Voeg nu de mosselen toe aan de pan, zet de deksel op de pan en laat koken, totdat alle mosselen openstaan. Dit duurt zo’n 7-8 minuten.
  • Schep de mosselen met saus op de borden en garneer met wat parmezaanse kaas, peterselie en extra blaadjes basilicum.
  • Serveer de mosselen met brood of iets anders naar wens.

Bekijk ook deze recepten

Chinese tomatensoep
Curry puffs
Ferrero Rocher cheesecake
Rendang
Cookies